Gangster Anders en zijn vrienden – Jonas Jonasson

Gangster Anders en zijn vrienden

Gangster Anders, vers uit de gevangenis; Johanna, een pastoor, recent uit haar kerk gezet; en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, de kleinzoon van een geruïneerde miljonair. Een snood plan smeden ze: Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners. Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten de andere twee als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen …

Mijn mening

Vorig jaar las ik ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween‘ van Jonas Jonasson en mocht ik naar de persvoorstelling van deze film. Een hilarisch en schattig boek, wat me op sommige momenten zeker ontroerde.

Ik was dan ook erg benieuwd naar ‘Gangster Anders en zijn vrienden’. Voor ik iets zeg over het boek zelf, wil ik even de vormgeving bespreken. Wat een prachtig boek! Hardcover en dan een zwarte omslag met gekleurde letters. De binnenkant is geel met een leeslint. Wat mij betreft voegt dit echt wat toe aan de leesbeleving (hoewel bij mij een leeslint niet zo fijn is, mijn kat gaat er altijd achteraan..).

Het boek zelf zorgt regelmatig voor een glimlach op je gezicht maar is ook ontroerend en schattig. Jonas Jonasson heeft een bizar grote fantasie, want de situaties waar Gangster Anders, de Priester en de Receptionist allemaal in terecht komen zijn echt hilarisch. Ik heb me voornamelijk het hele boek zitten verwonderen over deze situaties. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar toch ook wel, want Jonas Jonasson kan ze allemaal goed omschrijven.

Eindoordeel

‘Gangster Anders en zijn vrienden’ is net als zijn voorganger een hilarisch en schattig boek met een ontroerend einde. Jonas Jonasson is een grappige schrijver, die al die gekke situaties levendig kan omschrijven. Een heerlijk boek om te lezen en even van de saaie en soms nare werkelijkheid te kunnen ontsnappen.

Specificaties

Gangster Anders en zijn vrienden by Jonas Jonasson
Published by Meridiaan
Genres: Roman
Pages: 240
ISBN: 9789048828586

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5665566d000b6_selected-products” products=”9200000046234132,9200000047941872″ name=”gangster anders” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *