Exit – Michiel Stroink

Exit

Voor mislukt schrijver Abel Schreuder is er maar één manier om aan zijn ambitieloze leven te ontsnappen en dat is: verdwalen. Na een bezoekje aan zijn demente oma in het bejaardenhuis laat hij het lot beslissen en reist via Hannover naar de schimmige ruinefeesten van Berlijn. In dit zelfgeschapen doolhof ontmoet hij de femme fatale Eva, de backpackprofessional Jerry en vele andere verlorenen die hem helpen de weg kwijt te raken. Ondertussen zoekt hij naar een verklaring voor zijn verdwaalzucht en begint hij te schrijven over zijn vader en zijn opa. Drie generaties mannen die ogenschijnlijk in vrijwel niks op elkaar lijken, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zijn reis wordt langzaam logischer, maar hoe kan het dan dat elke stap in de verte hem steeds dichter bij huis lijkt te brengen?

Mijn mening

Poeh, ik vind het heel lastig om deze roman te recenseren, omdat ik, ondanks dat ik het boek een maand geleden heb gelezen, nog steeds niet weet wat ik ervan moet denken. Het begin van het boek vond ik pittig. Een man die zijn zwangere vriendin verlaat en gewoon eigenlijk van de aardbodem verdwijnt, daar kon ik niet echt sympathie voor hebben. Dat zette voor mij al een lastige toon, want hoe ka ik dit boek nog objectief lezen?

Het boek zit vol met humor en bizarre situaties, waardoor het zeker vlot wegleest. Maar voor mij bevatte het teveel humor. Het leek alsof Abel zijn leven niet serieus nam, geen verantwoording durfde te nemen en de schuld van het willen verdwalen in de schoenen van zijn opa en vader wilde schuiven.

Het is een lastig boek, dat bij mij nog steeds gemengde gevoelens oproept. Bijzonder dat een boek dat met je doet en dat vind ik dan ook het positieve aan ‘Exit’ van Michiel Stroink. Het is zeker geen boek dat op de stapel beland, dat je leest en dan later denkt ‘waar ging het nou eigenlijk ook alweer over’. Zeker omdat ik zoveel lees dat ik soms niet meer precies weet waar een boek over gaat, vind ik dat een knappe prestatie.

Eindoordeel

Een eindoordeel aan dit boek vind ik lastig om te geven. Ik denk dat de meningen over dit boek ook echt zeer uiteen zullen lopen, het is zo’n boek dat je onwijs tof vindt of dat je haat. Ik weet nog niet in welk kamp ik zit.

Specificaties

Exit by Michiel Stroink
Published by Meulenhoff
Genres: Roman
Pages: 248
ISBN: 9789029089425

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5654433ee0207_selected-products” products=”9200000046134281,9200000046170386″ name=”exit” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *