Waarom ik geen nieuws kijk

coffee-flower-reading-magazine

Ik wilde al een tijdje een blog schrijven over waarom ik geen nieuws meer kijk en de aanslagen in Parijs vond ik daar een goede reden voor. Al twee jaar lang kijk ik geen nieuws op de tv meer. Geen journaal, maar ook geen Editie NL of EenVandaag. De reden? Ik wil zelf kiezen wat voor nieuws en wanneer ik nieuws binnen krijg. Het lijkt soms een beetje raar om in deze tijd te zeggen dat je geen nieuws meer kijkt, er is zoveel gaande in de wereld en het is zo gemakkelijk om nieuws tot je te nemen. Geen nieuws meer kijken houdt voor mij trouwens niet in dat ik helemaal in een cocon leef. Ik kies zelf wat voor nieuws ik lees. Ik kijk minstens een keer per dag de headlines op nu.nl en volg de NOS en Nu.nl op Twitter.

Nieuws krijg ik dus wel binnen, alleen kies ik op basis van de headlines wat ik lees en wat niet. Toen ik zo’n twee jaar geleden op het zes uur journaal zag dat degene die net twee mensen op straat had onthoofd een platform kreeg, was ik verbaasd. Ik vond het walgelijk dat deze man zijn zegje mocht doen en dat dit uitgebreid uitgezonden werd.

Maar dat is niet de enige reden. Ik zou het zelf niet fijn vinden als ik als slachtoffer, of als nabestaande mijzelf of geliefden op het journaal zou zijn. En daarom kijk ik geen journaal meer. Ik leef mee, maar van een afstand. Ik doe dit uit zelfbescherming. Na de aanslagen in Parijs heb ik dagen lopen piekeren over wat er in de hoofden van de daders om gaat. De waarom-vraag blijft me achtervolgen. Soms gaat het zover dat ik niet goed om kan gaan met die gedachte en een grote angst krijg om naar buiten te gaan.

Goed, zelfbescherming dus. Ik leef te veel mee en dat heeft invloed op mijn dagelijks leven. Natuurlijk vind ik dat je op de hoogte moet zijn wat er in de wereld speelt, en natuurlijk leef ik heel erg mee met de slachtoffers en nabestaanden, niet alleen van de aanslag in Parijs, maar van die van elke oorlog en aanslag van het moment. Maar in mijn tijd en op mijn manier.

Kijk jij het nieuws of kijk je, net zoals ik, uit zelfbescherming geen nieuws (meer)?

4 thoughts on “Waarom ik geen nieuws kijk

  1. Herkenbaar! Ik probeer mijn nieuwsinname ook te beperken. Online lees ik dagelijks wat ik wil, net als jij, maar gisteren toevallig nog even het journaal gezien en de schrik zat er meteen weer in. Ik ga dus in beperkte mate voor ‘ignorance is bliss’ :-p

    1. Ja soms is ‘ignorance is bliss’ wel fijn, of in ieder geval kiezen wat je leest. Soms moet je er even aan herinnerd worden.

  2. Ik kijk ook niet vaak nieuws. Bij mij komt dat voort uit het feit dat het totaal niet in mijn ritme zit om iedere dag op een bepaald tijdstip voor de tv te zitten. Met mijn flexibele werkuren bepaal ik liever zelf wanneer ik nieuws consumeer. En bovendien kan je online heel gemakkelijk zelf bepalen welke onderwerpen je aanspreken. Het is dus niet echt uit zelfbescherming, maar meer uit gebruiksgemak ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *