Het VIBYA Event

IMG_4304_Fotor_Fotor_Collage

Afgelopen vrijdag was ik bij uitgeverij L.S. in Amsterdam, waar het VIBYA (Very Important Books Young Adult) event plaats vond. De uitnodiging die ik kreeg was erg geheimzinnig, maar een kijkje bij een uitgeverij nemen, daar gaat mijn boekenhart sneller van kloppen. Al dagen keek ik uit naar het ontmoeten van de medewerkers van de uitgeverij, maar ook de boekenbloggers. De whatsapp groep waarin ik samen met een aantal blogger zat, was vooral druk en gezellig. Dat zorgde voor alleen maar meer voorpret!

Thille Dop, Hannerlie Modderman en Stéphanie Prins heette iedereen van harte welkom. De hele uitgeverij was leuk aangekleed voor het event, bij binnenkomst was er een groot bord met een aantal quotes van boekenbloggers en boeken erop, op de tafels lagen boeken en folders met superleuke Halloween mandarijntjes. We konden koffie, thee, water en cake pakken, kortom, het was een warm welkom.

De ruimte waar het event plaatsvond was eigenlijk midden op de werkvloer, een grote tafel omringt met boekenkasten. Tijdens de presentaties was ik geregeld afgeleid door al die mooie boeken.

IMG_4308_Fotor_Fotor_Collage

De dames van het YouTube kanaal ‘De theemutsen‘, Jade en Darcy brengen binnenkort een boek uit: ‘Let’s talk about sex’, wat eigenlijk YouTube in boekvorm is. De meiden worden door hun kijkers (dat zijn er een miljoen per maand!) vooral gezien als grote zus aan wie ze alles kunnen vragen, Jade en Darcy behandelen alles. In hun boek geven ze vooral praktische antwoorden op vragen die over seks gaan. Ik heb het boek thuis even doorgebladerd (er volgt nog een uitgebreide recensie!) en ik dacht meteen: ‘Had ik dit vroeger maar gehad’!

IMG_4315_Fotor_Fotor_Collage

Na de Theemutsen, kwam Tim Beudel aan het woord, hij is Head of Digital bij Tuvalu Media, die onder andere programma’s als ‘Maestro’ en ‘Ali B op volle toeren’ maakte. Maar, dit keer ging het niet over tv, maar over YouTube. Tuvalu heeft namelijk ook een aantal kanalen op YouTube, waarbij PaardenpraatTV er 1 van is. De wereld van tv maken is aan het veranderen, de jeugd kijk momenteel bijna alles op YouTube en daar wordt dan ook veel geupload, zo’n 300 uur aan video’s per minuut! Tim Beudel adviseerde ons om, als we filmpjes willen gaan maken om vooral 1 onderwerp per video te behandelen en het kort te houden. Hoe langer je video’s worden bekeken, hoe hoger je in de zoekresultaten komt te staan. De presentatie van Tim was zeker leerzaam en misschien ga ik ooit nog eens de stap nemen om filmpjes op te nemen.

Manon Spierenburg, auteur van ‘Out there’ en scenarioschrijfster bij o.a. ‘Goede tijden, slechte tijden’, was de volgende gast. Zij sprak over haar nieuwe boek en vertelde ons dat dit boek ook als tv-serie en game gelanceerd wordt. Het is dus echt een combinatiepakket, wat zeker in de digitale tijd een geweldig idee is. Ze heeft zichzelf tijdens het schrijven van ‘Out there’ flink uitgedaagd en toen ze met de drie boeken (‘Out there’ is boek 1 van een trilogie!) klaar was, had ze echt het gevoel van ‘Bitch, you did it’. Ik heb vooral erg om Manon moeten lachen, ze legde het verhaal van ‘Out there’ uit, het is een combinatie van ‘Alice in Wonderland’ en ‘Lost’, waardoor ik echt enthousiast ben geworden en benieuwd ben naar het boek.

Daarna was het woord aan Lotte Stegeman, hoofdredacteur van Kidsweek en 7Days. Lotte vindt het bijzonder dat veel YouTubers boeken gaan schrijven, een boek is echt een product dat langer zichtbaar blijft. Ze gelooft dat bloggen en vloggen, maar ook boeken zeker nog lang zal blijven bestaan. Bloggers en recensenten worden wel steeds belangrijker. Lotte vertelde hoe er bij Kidsweek en 7Days omgegaan wordt met bloggers en de content en welke blogposts populair zijn. Ik was volgens mij de oudste blogger die aanwezig was, dus heel erg veel heb ik van Lotte niet opgestoken, maar ik vond het zeker wel interessant wat de jeugd doet en dat toch een krant als Kidsweek nog steeds populair is. (Wat voel ik me een oud wijf zeg, na het schrijven van dit stukje, haha!)

IMG_4333_Fotor

Na de presentaties was het tijd voor de borrel en kregen we onze goodiebag. Volgens mij heeft iedereen zich kapot gesjouwd, want de goodiebag was zeker goed gevuld. Ik was vooral heel erg blij toen ik ontdekte dat de drukproef van ‘Liefdesbrieven aan de sterren’ erin zat, dit boek staat al zo lang op mijn verlanglijstje! Maar naast deze drukproef, zaten er ook de boeken van Manon Spierenburg en de Theemutsen in, dus die konden we allemaal laten signeren.

IMG_4329_Fotor

Ik maakte nog even wat foto’s van de prachtige boekenkasten en werd heel lief door mijn dude weer opgehaald. Moe en helaas met barstende hoofdpijn zat ik in de auto terug maar als ik de foto’s zie, ben ik weer helemaal aan het nagenieten. Wat was het leuk, bedankt Thille Dop, Hannerlie Modderman en Stéphanie Prins voor het organiseren en mijn medeboekenbloggers voor het gezelschap!

One thought on “Het VIBYA Event

  1. Hopelijk heb je geen spierpijn van het sjouwen van de goodiebag! Dank voor je verslag. Heel leuk om dat zo terug te lezen. En hopelijk tot een volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *