Alea – Ria Schopman

alea

Als Odiel na haar moeder en broer ook nog haar vader verliest, besluit ze haar jachtig bestaan te verruilen voor een periode van bezinning op een dunbevolkt Schots eiland. Zij hoopt dat de stilte haar zal helpen de inzichten waar ze naar op zoek is te vinden. Haar vlucht neemt een verrassende wending als zij daar de verhalen hoort over Alea, een meisje dat al jarenlang door haar moeder opgesloten zou zijn. De dorpelingen zijn er van overtuigd dat Alea alleen in haar moeders hoofd bestaat. Vastbesloten gaat Odiel echter op onderzoek uit. Dan blijkt dat voor mensen die het verleden niet kunnen laten rusten, op dit eiland het gevaar voortdurend op de loer ligt.

Mijn mening

Ik ontmoette Ria Schopman op de thrilleravond in Paagman en toen ik vertelde dat ik boekenblogger was, kreeg ik heel lief van haar haar boek. Het bleef liggen op mijn stapel, maar twee weken geleden pakte ik het op en man oh man.

‘Alea’ is een roman over rouw, maar met een filosofisch randje erom heen. Van tevoren werd ik door Alex Hoogendoorn gewaarschuwd dat ik wel een stapeltje post-its naast me kon hebben tijdens het lezen, en hij had gelijk. Ria Schopman heeft een prachtige manier van schrijven die me regelmatig raakte. Vooral onderstaande quote hakte er in, ik ben nu eenmaal een piekeraar.

Piekeren is bidden voor iets wat je niet wilt

Hoe kun je zo’n prachtig boek nou recenseren? Ik heb echt geen idee, want ik denk dat alles wat ik schrijf tenietdoet aan hoe het boek werkelijk is.

De personages in ‘Alea’ zijn niet alleen herkenbaar, de situaties ook. Als je met rouw (op welke manier dan ook) te maken hebt gehad, is het soms lastig om daarmee om te gaan. Vluchten, zoals Odiel doet, lijkt dan de beste oplossing. Odiel komt daardoor in contact met Alea, die haar helpt bij het verwerken van het verlies en soms is dat ook de beste manier om om te gaan met je verlies, praten met vreemden.

Ria Schopman heeft dit proces van rouwen en weer terug naar jezelf komen, in verhaalvorm geschreven, maar eigenlijk zitten er een heleboel levenslessen in ‘Alea’. Ik weet zeker dat het je zal raken, op welke manier dan ook. Het raakte mij in ieder geval heel erg.

Eindoordeel

Soms komt er een boek op je pad, waarvan je niet verwacht dat het zo bij je past en op het moment dat het bij je moet zijn. ‘Alea’ van Ria Schopman is zo’n boek. Ik had het op geen ander moment moeten lezen, dan had het me niet zo geraakt. Koop het boek, leg het op je TBR-stapel en Alea roept vanzelf wel als je er klaar voor bent.

Specificaties

Alea by Ria Schopman
Published by Uitgeverij de Brouwerij
Genres: Roman
Pages: 215
ISBN: 9789078905721

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_56177903ac738_selected-products” products=”9200000021556977″ name=”Alea” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *