De voddenkoningin – Saskia Goldschmidt

De voddenkoningin

De voddenkoningin is het wervelende levensverhaal van Koko, die in de sixties en seventies vodden verzamelt, er vintagemode van maakt, en op het hoogtepunt van haar carrière alles weer verliest. De roman is ook het verhaal van voddenboeren die in groothandelaren veranderen, van hippies die zakenmensen worden en van liefdadigheid die omslaat in commercie. Van idealen die ons ooit dierbaar waren. In de roaring sixties reist Koko in haar eentje heel Europa door op jacht naar kleding en paait de handelaren met haar stoerheid en haar charme.

Ze is succesvol en ze wordt een merk: Koko’s, koningin van de tweedehands glamour, bekend in Milaan, Parijs en Berlijn. Als klein meisje heeft ze de kneepjes van het kleermakersvak van haar moeder afgekeken. Wanneer de spanning thuis oploopt omdat haar moeder weer met een foute man thuiskomt, vlucht het stille meisje in een droomwereld, waarin ze zich omringt met haar zelfgemaakte poppenkleren. Als zestienjarige ziet ze op de markt dat de mooiste oude kleren, dansjurken en feestkleding van kant, fluweel en zijde, als vodden per kilo verkocht worden. Zonde van de verspilling, denkt ze, en als ze van school af is, begint ze haar eigen handel. Ze koopt oude vodden op, en met kleine aanpassingen maakt zij er hippe kleren van.

Ze heeft een goede smaak en een feilloos gevoel voor wat de mensen mooi vinden. Haar kraampje op het Waterlooplein groeit uit tot een stijlvolle winkel, dé plek voor fashionista’s avant la lettre, modejournalisten en couturiers. Maar succes in de mode is broos en vluchtig, en de concurrentie is moordend: het kan van de ene dag op de andere verkruimelen, verwaaien of in rook opgaan.

Mijn mening

Ik had net een leesdipje achter de rug en kon niet wachten om in een fijn boek te duiken. Vanaf de eerste pagina voelde ik het al: Ik ga heel veel van dit boek houden. Mode heeft me altijd geboeid, niet alleen de kleding zelf, maar ook de ontwerpers en de verhalen erachter. Om mezelf te verwennen koop ik dan ook het liefst de Vogue en ik kan al maanden uitkijken naar ‘The September Issue’.

Boeken over mode zijn helemaal fijn, want die combineren mijn twee grote liefdes en dat is echt een genot. Met ‘De voddenkoningin’ zet Saskia Goldschmidt niet alleen het verhaal van Koko neer, maar ze sleept je ook mee in de verhalen achter de mode, met als mijn favoriet, het verhaal van mevrouw Rosenbaum. Ik zie zo alle prachtige jurken van haar voor me en voelde de stoffen in mijn handen. Dat is waarom mijn hart sneller gaat kloppen van mode.

Was ik met ‘The pink suit‘ al helemaal gelukkig, ‘De voddenkoningin’ maakt me nog blijer. Het verhaal is niet alleen ontroerend (ik pinkte regelmatig een traantje weg), maar het leest ook alsof je bij Koko aan de eettafel zit, waarbij ze haar levensverhaal aan je verteld, terwijl ze een of andere jurk aan het verstellen is. Je hoort haar gewoon alles vertellen en dat gecombineerd met mode, maakt dat dit boek echt een top boek is.

Eindoordeel

Tja, mijn hart gaat hier echt sneller van kloppen. Hou je van mode en de verhalen erachter, dan is ‘De voddenkoningin’ van Saskia Goldschmidt echt een aanrader. Een roman die echt tot leven komt en je omringt met alle mooie kledingstukken ter wereld.

Specificaties

De voddenkoningin by Saskia Goldschmidt
Published by Uitgeverij Cossee
Genres: Roman
Pages: 320
ISBN: 9789059365971

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_56051ca2ad6bf_selected-products” products=”9200000040419262,9200000040436937″ name=”voddenkoningin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *