Springvloed – Cilla & Rolf Börjlind

Springvloed

Een dagje naar het strand wordt nooit meer hetzelfde…
1987. Op het strand van Nordkoster wordt bij vollemaan een gruwelijke moord gepleegd op een jonge vrouw. Rechercheur Tom Stilton heeft amper aanknopingspunten. Niet alleen is de identiteit van het slachtoffer onbekend, ook lijkt er geen motief te zijn en is er geen spoor van de dader. Uiteindelijk blijft de zaak onopgelost. Stilton is er zo door aangedaan dat hij volledig instort.
Drieëntwintig jaar later schrikt een reeks brute moorden op daklozen de inwoners van Stockholm op. De slachtoffers worden zodanig mishandeld dat ze aan hun verwondingen overlijden. De aanvallen worden gefilmd en de beelden worden op YouTube geplaatst.
Olivia Rönning zit in haar tweede jaar van de politieopleiding, een studiekeuze die wellicht geïnspireerd is door haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning. Voor haar studie moet ze een onopgeloste zaak bestuderen uit de politiearchieven. Olivia kiest de strandmoord van 1987, begint te graven en zit algauw tot haar nek in de zaak. Maar om verder te komen, moet ze Tom Stilton vinden. Die lijkt echter van de aardbodem verdwenen…

Mijn mening

Scandinavische thrillers zijn vaak thrillers waar je even in moet komen, maar waarvan het einde echt bizar goed is. ‘Springvloed’ van Cilla & Rolf Börjlind was er ook zo eentje. Het verhaal begint met flink wat verhaallijnen, die van Tom Stilton, een dakloze, Olivia en nog een paar mensen.

Door die vele verhaallijnen ben je in het begin best lang bezig om in het verhaal te komen. Dit resulteert er bij mij dan in dat ik, in verhouding dan, lang (4 dagen!) over een boek doe. Ik heb vaak ook moeite om het boek op te pakken, omdat ik zo snel de kluts kwijt raak.

Maar als je blijft lezen, dan verrassen Cilla & Rolf Börjlind je echt wel met ‘Springvloed’. Ze weten het zo op te bouwen dat je aan het einde echt wel even met je mond open zit en met verbazing bedenkt dat je dit echt niet aan had zien komen.

En dat is dan ook de kracht van de Scandinavische thriller. Even volhouden dus, want over het algemeen zijn het allemaal knallers.

Eindoordeel

Hou je van Scandinavische thrillers, dan is ‘Springvloed’ van Cilla & Rolf Börjlind echt een aanrader. Je bent gewend aan de ietwat trage opbouw en het knallende einde. Mocht je nog nooit een Scandinavische thriller lezen, dan is dit een mooie om mee te beginnen. Wel even doorbijten, maar daar wordt je voor beloond!

Specificaties

Springvloed by Cilla & Rolf Börjlind
Published by A.W. Bruna Uitgevers
Genres: Thriller
Pages: 368
ISBN: 9789400502161

[bol_product_links block_id=”bol_5603eefeb0563_selected-products” products=”9200000011546622,9200000026811771″ name=”springvloed” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *