Ik geef je de zon – Jandy Nelson

ik geef je de zon

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, totdat er iets tragisch gebeurt waardoor ze compleet uit elkaar groeien. Noah probeert ondertussen zijn homoseksualiteit een plek te geven, terwijl Jude een verschrikkelijke eerste keer heeft gehad en steeds meer in zichzelf keert. Wisselend tussen de perspectieven van Jude als ze zestien is, en Noah als hij dertien is, komt de lezer er langzaam achter wat er is voorgevallen en hoe dat deze tweeling voor de belangrijkste jaren uit hun leven uit elkaar heeft gedreven.

Mijn mening

Naast ‘Lobsters‘ had ik van ‘Ik geef je de zon’ veel gehoord en stond dit boek al eventjes op mijn verlanglijstje. Ik kocht het in het Engels, omdat ik zin had om weer Engels te lezen.

In het begin kon ik er echt moeilijk doorheen komen. De dames van Blossom Books hadden het misschien een beetje voor me verpest (nee hoor!), want ze waren er zo enthousiast over geweest dat mijn verwachtingen heel hoog lagen. Gelukkig hoorde ik van meerdere mensen dat ze hier ook moeite mee hadden en dus bleef ik doorlezen.

En dat is maar goed ook, want op een gegeven moment kom je op een punt dat je denkt ‘OMG IK SNAP HET HELEMAAL!!!’ en dan wordt het boek zo ontzettend tof en goed en mooi en wil je het niet meer neerleggen. Aan het eind begreep ik de lofzang die dit boek ontving dan ook helemaal. Wat een prachtboek.

Vooral het stukje over ‘split-aparts’ vond ik zo ontzettend mooi en komt bij mij echt in de top tien van mooie paragrafen. Verder zit het boek vol met emotie en is het dan ook best heftig op momenten. Wat een prachtboek zeg en dat terwijl ik zoveel moeite had met het begin.

Jandy Nelson schrijft daadwerkelijk prachtig, de emoties van Jude en Noah zijn zo levensecht en aan het eind van het boek wil je ze gewoon in je armen sluiten (hoewel ik ze soms ook wel met de koppen tegen elkaar wilde rammen!).

Conclusie

Alle complimenten die ik las, alle mooie recensies, die snap ik helemaal. ‘Ik geef je de zon’ is een mustread, zet ‘m maar hoog op je verlanglijstje als je ‘m nog niet hebt gelezen. Mocht je in het begin wat moeite hebben, blijf gewoon doorlezen, het mooie komt nog, geloof me.

Specificaties

Ik geef je de zon by Jandy Nelson
Published by Blossom Books
Genres: Young Adult
Pages: 416
ISBN: 9789020679779

[bol_product_links block_id=”bol_55e95f273c27a_selected-products” products=”9200000036370805″ name=”ik geef je de zon” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *