Ook dit gaat voorbij – Milena Busquets

Ook dit gaat voorbij

Blanca is veertig als haar sterke, beroemde en flamboyante moeder na een ziekbed overlijdt. Ze realiseert zich dat ze, ondanks twee huwelijken en twee kinderen, nu werkelijk volwassen dient te worden en haar plek op de wereld moet veroveren zonder ouders om op te leunen. Ze brengt de zomer met haar zoontjes door in het familiehuis in het idyllische kustplaatsje Cadaqués. Álles in het zomerhuis en in het kunstenaarsdorp herinnert haar aan haar moeder en maakt dat Blanca’s verdriet scherp voelbaar wordt. Haar vrienden en (ex-)geliefden proberen haar door praten, lachen, feesten, filosoferen tot de zon op komt, vrijen, ruziemaken, samen lachen en huilen, te laten voelen dat ‘ook dit voorbij zal gaan’. Ook dit gaat voorbij is een liefdesbetuiging aan een moeder, maar vooral ook een ode aan het leven, de liefde en de Middellandse Zee.

Mijn mening

‘Ook dit gaat voorbij’ van Milena Busquets is geen dik boek, het heeft maar 192 pagina’s, maar als je erin begint, voelt het heel zwaar. Het verlies van Blanca voelt alsof er twintig kilo op je schouders rust en dat is best pittig.

Doordat het over constant verlies gaat en je heel erg in de gedachtestroom van Blanca zit, is het soms lastig om dit boek te lezen. Het is geen boek waarmee je ontspannen op de bank gaat zitten, maar dat is ook wel de kracht van dit boek.

Op sommige momenten vond ik Blanca helaas wat onvolwassen, zeker als je er vanuit gaat dat ze al twee kinderen heeft en veertig is. Het voelt soms alsof ze pas twintig is en geen levenservaring heeft. Ondanks dat vond ik de manier waarop ze met het verlies van haar moeder omgaat wel herkenbaar.

Daarom denk ik dan ook dat, als je net iemand hebt verloren, je steun aan dit boek kunt hebben, omdat je je realiseert dat ook dit gevoel van verlies echt wel voorbij zal gaan. Natuurlijk voelt het, als het net gebeurd is, alsof het nooit over zal gaan, maar dat is wel zo.

Eindoordeel

‘Ook dit gaat voorbij’ van Milena Busquets is voor mij het type boek wat voelt als een voorbeeld van een literair verhaal. Er zit een diepere betekenis in en dat kan soms pittig zijn tijdens het lezen. Het is zwaar, maar tegelijkertijd ook erg mooi.

Specificaties

Ook dit gaat voorbij by Milena Busquets
Published by Meulenhoff
Genres: Roman
Pages: 192
ISBN: 9789029090728

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_55cdaf7e63dfc_selected-products” products=”9200000040681656,9200000040664634″ name=”Milena Busquets” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *