Zwijgplicht – Helen Vreeswijk

HV_Zwijgplicht_omslag_DEF

Ze wist hoe het werkte. Haar mondhoeken krulden omhoog toen ze in gedachten terugging in de tijd. Een brandschoon geweten had ze niet, maar er was toen geen keuze, hield ze zichzelf voor. Het was eten of gegeten worden. De ouderdom maakte haar week. Na al die jaren bezorgde haar verleden haar plotseling slapeloze nachten. Of was het toch de angst? Angst dat ze te zwak was om zich te verzetten als de ratten haar op een avond de mond kwamen snoeren?

Arjan moet voor school enkele weken stage lopen bij een verzorgingstehuis in de stad. Een opdracht die hij beslist niet ziet zitten: oude mensjes wassen en bedienen, het kan niet saaier. Maar daar heeft hij zich behoorlijk in vergist. Er vallen tijdens zijn dienst gewonden en zelfs doden. Het wordt pas echt luguber als een van de bewoners beweert dat er iemand rondloopt die het lot een handje helpt. Arjan twijfelt: oude mensen zijn toch seniel? Of spreekt de vrouw de waarheid? Op haar aandringen gaat hij op onderzoek uit, waardoor hij in een lastig parket komt. Feiten worden verdraaid en bewijzen worden verdoezeld.

Wat een spannend avontuur leek, wordt een regelrechte nachtmerrie. Wie zal hem, een knaap van zeventien met een niet al te beste reputatie, geloven? En hij is niet de enige met een reputatie. Hij wordt met een geheim opgezadeld waar hij geen raad mee weet.

Mijn mening

Zwijgplicht kocht ik op het Boekenfestijn nadat ik veel over Helen Vreeswijk had gehoord. Dit is dan ook het eerste boek wat ik van haar las.

In het begin vroeg ik me af of dit boek wel wat voor mij was, aangezien de hoofdpersoon, Arjan, nogal ongeinteresseerd overkwam. Ik ergerde me soms wel aan hem, maar je leert hem in het boek wel beter kennen en misschien dat zijn houding wel komt door zijn gezinsleven. Als je dat in gedachten houdt, dan gaat het wel beter.

Het verhaal is echt superboeiend en doordat er twee verhaallijnen zijn, blijf je geboeid. Je wilt weten of het Arjan lukt om de zaak van de bejaardenmoorden op te lossen. Op een gegeven moment wordt het nog even spannend. Dat zorgt ervoor dat je blijft lezen.

‘Zwijgplicht’ van Helen Vreeswijk is een goedopgezet verhaal en zeker niet alleen voor de jongeren een mustread. Een boeiende thriller die een ongewone setting heeft en leuke verhaallijnen maken het geheel af.

Eindoordeel

Ben je op zoek naar een leuk, maar makkelijk te lezen boek, dan is ‘Zwijgplicht’ het boek voor jou. Een boeiend boek met leuke verhaallijnen.

Specificaties

Zwijgplicht by Helen Vreeswijk
Published by Manteu Jeugd
Genres: Young Adult
Pages: 400
ISBN: 9789022328026

[bol_product_links block_id=”bol_55ccd8efe3808_selected-products” products=”9200000005930925,9200000010118967″ name=”zwijgplicht” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *