Film: Amy

l-affiche-d-amy

De film Amy vertelt het unieke levensverhaal van zangeres Amy Winehouse vanuit haar eigen perspectief.

Met haar fenomenale stem en muzikale talent, behoort zij tot één van de grootste iconen van deze eeuw. Als dé superster van een generatie en een authentieke jazzartiest pur sang, schreef en zong Amy vanuit het diepst van haar hart. Ze gebruikte haar muzikale gave om haar persoonlijke problemen te uiten. De combinatie van haar rauwe eerlijkheid en haar talent resulteerde in enkele van de origineelste en meest bejubelde nummers van deze eeuw, waarvoor zij bekroond werd met zes Grammy Awards.

Haar wereldwijde succes had echter ook zijn keerzijde en veroorzaakte een opdringerig en genadeloos mediacircus, dat in combinatie met haar roerige relaties en rock-‘n-roll levensstijl zijn tol begon te eisen.

Het verhaal van Amy Winehouse kennen we allemaal wel, denk ik. Ondanks dat je dat verhaal kent, zie je in de film persoonlijke beelden vanaf het moment dat ze ging zingen tot het moment dat ze kwam te overlijden.

Je ziet eigenlijk niemand uit haar persoonlijke kring, ze worden wel allemaal geïnterviewd, maar ze worden gebruikt als voice over tijdens filmpjes gemaakt door Amy Winehouse zelf, haar ex-man Blake Fielder-Civil of haar vrienden. Zo wordt haar levensverhaal verteld en je volgt zo ook haar carriere.

In een recensie die ik las (geen idee meer waar helaas), werd gezegd dat Mitch Winehouse (de vader van Amy Winehouse) vond dat hij zwartgemaakt werd in de film. Op een gegeven moment zegt hij dat Amy niet geholpen kon worden, dat ze zelf maar moest beslissen of ze naar rehab wilde en dat hij haar niet kon overtuigen. Ze werd daarom maar gewoon op tour gestuurd met alle gevolgen van dien.

Wat ik ervan vond? Dat vind ik moeilijk te zeggen. De carriere van Amy heb ik gevolgd, omdat ze vrijwel gelijk opging met Jamie Cullum. Ik kocht Heat magazine waar ze regelmatig in stond en dus vertelde de documentaire me weinig nieuws. Dat houdt niet in dat het niet interessant of heftig was, want dat was het wel. De documentaire raakte me zeker en ik blijf het jammer vinden dat ze is overleden.

Voor fans van Amy Winehouse is ‘Amy’ zeker een aanrader, maar wat mij betreft hoef je er niet perse voor naar de bioscoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *