2013 – Monique Koemans

2013

Op de dag dat Koning Willem Alexander in Amsterdam wordt ingehuldigd en het volk uitbundig feest viert, fĂȘteert Kika Bentinck in haar herenhuis de Haagse elite. Iedereen die er toe doet is er. Als de eerste gasten binnenstromen, schittert haar man Peter Zwart door afwezigheid en onbereikbaarheid. Dat hij er niet is, lijkt Kika niet te deren. Door een toevallige ontmoeting eerder op de dag met haar ex, bohemien Gijs van der Duyn, twijfelt ze intens over haar elitaire leven. Dat gevoel laat haar niet los en werpt een donkere
schaduw vooruit op de dag. Terwijl het land aftelt naar het koninklijk zwaaimoment, speculeert de inner circle op Kika’s borrel over een mogelijke aanslag in
Amsterdam. Alles komt in een stroomversnelling als de ceremonie op de Dam ontspoort. Door rivaliteit, nooit vereffende rekeningen en de kloof tussen ‘ons soort mensen’ en de rest van de wereld, tonen de gasten van Kika nu hun ware gezicht.

Mijn mening

Ik las een tijd geleden het boek ‘De top‘ van Monique Koemans, over de NSS top die in maart 2014 plaatsvond en dat boek vond ik zo goed, dat toen ik ‘2013’ zag liggen op het Boekenfestijn, ik deze mee moest nemen. Tijdens de #ohmybookathon las ik het boek in een dag uit en aan het einde moest ik even rustig zitten om bij te komen.

In het begin van het boek twijfel je. Je wordt al gelijk op een spoor van de ’terrorist’ gezet, het eerste hoofdstuk begint er immers mee. Maar, wie is die terrorist? Daar kom je pas een heel stuk later achter, want anders verklapt Monique Koemans natuurlijk de hele plot. Maar doordat je al vanaf het begin geconfronteerd wordt met de terrorist, zit je gelijk al op het puntje van je stoel. De dreiging hangt tijdens het lezen als een onweersbui boven je hoofd. Je weet dat het los gaat barsten, je weet alleen nog niet op wel moment.

Die constante spanningsboog, ook al is ie misschien niet heel strak gespannen, zorgt ervoor dat als je het boek uit hebt, je pas door hebt dat er tijdens het lezen een steen op je borst heeft gelegen. Je wilt namelijk gewoon weten wat er precies gaat gebeuren.

Monique Koemans heeft met 2013 en ‘De top’ een reeks boeken neergezet wat zo realistisch en geloofwaardig is, dat het gewoon eng is. Eng omdat je weet dat de gebeurtenissen in beide boeken zo zouden kunnen gebeuren. Dat is de angst die ze vanaf de eerste pagina’s in het boek weet neer te zetten en die is zo beklemmend dat je het boek niet meer los wilt laten. Geniaal.

Eindoordeel

Ik ben blij dat ik nog even thuis kon blijven zitten nadat ik dit boek uit heb. Mijn paranoia groeide hoe meer ik van dit boek las. En dat is de totale kracht van de boeken van Monique Koemans. Echt briljant in elkaar gezet en zeer realistische thrillers. Daar moet je van houden. Ik vind het heerlijk.

Specificaties

2013 by Monique Koemans
Published by Xander Uitgevers B.V.
Genres: Thriller
Pages: 286
ISBN: 9789401602433

[bol_product_links block_id=”bol_55c87855d5cf7_selected-products” products=”9200000009952920,9200000026418639″ name=”2013″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *