Dagje weg: Weerribben

Collage Weerribben

Afgelopen weekend was ik weer in Hoogeveen en waren we op zoek naar iets leuks te doen. Het was zulk mooi weer dat we besloten een bootje te huren op de Weerribben!

DSC01514

De Weerribben is een Nationaal Park, aangelegd door de mens om turf te maken. Op de Weerribben kun je wandelen en fietsen, maar eigenlijk is het het mooiste om te varen. We huurden een fluisterboot (je hebt verschillende aanbieders, wij waren vrij laat met regelen dus hadden we niet heel veel keus), dit is een electrische boot, waar je met z’n zessen op kunt varen. Wij waren met z’n vieren en dat was eigenlijk wel prima.

DSC01524

Wij namen de langste route en daardoor zijn we zo’n 4 uurtjes onderweg geweest. Het was echt heerlijk weer, hoewel het op sommige stukken wel warm was, maar als er een fris windje stond, was het goed vertoeven.

Nou zou je misschien denken dat het best druk is op een zaterdag in de vakantie, maar eigenlijk hebben we daar niet echt veel last van gehad. Op sommige stukken waren we alleen, maar alleen bij de haven was het wat drukker. Je hebt op een aantal punten tijdens de route aanlegsteigers waar je je boot kunt aanleggen en even uit de boot kunt stappen om bijvoorbeeld wat te eten of gewoon even van het zonnetje te genieten. Ideaal, want je krijgt wel een houten kont van al dat zitten op die boot!

DSC01530

Zeker als je uit de stad komt is dit wel een heerlijke verademing, je hoort alleen het ruisen van het riet en dat het geluid van de motor op de boot, maar dat is zelfs rustgevend.

DSC01545

Een dagje varen op de Weerribben is echt een aanrader en je hoeft eigenlijk helemaal geen ervaring te hebben met varen, want je vaart met een motor, je moet alleen even doorhebben hoe je moet sturen. En je moet geen angst hebben dat je in het water kiept (zoals ik.. ieeeh!), maar dat is eigenlijk niet mogelijk. Het wiebelt wel een beetje in de boot, maar daar wen je wel aan.

Op de Weerribben kun je ook kano’s, kajakken en andere bootjes huren, dus je bent vrij om te kiezen. Ook voor als je kinderen hebt is dit zeker een leuke dagtrip. De locatie waar wij onze boot huurden (De Gele Lis) zit ook nog een Buitencentrum van Staatsbosbeheer, waar voorlichting gegeven wordt over het gebied. Een leuk, maar ook leerzaam uitje dus!

Ben jij weleens op de Weerribben geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *