Irene, mijn grootmoeder – Paul Hellman

irene mijn grootmoeder

Paul Hellmann was zeven jaar toen hij moest onderduiken. Lange tijd was hij onwetend van het lot dat zijn vader Bernard Hellmann en zijn grootmoeder trof. Hij herinnert zich zijn grootmoeder als een tengere grijze vrouw die zwaarmoedig voor zich uitkeek. Irene Hellmann-Redlich stamde uit een rijke, geassimileerde Weens-Joodse familie. Haar broer Josef behoorde tot de ministersploeg van de laatste keizer en Irene’s huis in Wenen was een trefpunt voor musici als Richard Strauss en schrijvers als Arthur Schnitzler en Hugo von Hofmannsthal. De crisis en daarna de Anschluss zorgden voor een dramatische wending. Na de dood van haar man in 1938 vluchtte Irene volledig berooid via Londen naar Rotterdam: een keuze met fatale gevolgen. Aan de hand van brieven en foto’s reconstrueerde Paul Hellmann het leven van zijn Weense grootmoeder.

Mijn mening

‘Irene, mijn grootmoeder’ van Paul Hellman mocht ik als manuscript lezen voor de Atlas Club van Echte lezers. Paul Hellman reconstrueert in dit boek het leven van zijn grootmoeder en daarmee eigenlijk ook zijn eigen geschiedenis. Niet alleen is dit een persoonlijke geschiedenis van Irene Hellmann-Redlich, maar ook een stukje wereldgeschiedenis, die in dit geval boeit en ontroert tot en met de laatste bladzij.

Natuurlijk heb je wel een vermoeden hoe dit afloopt, maar toch, als je leest wat er met Irene gebeurd is, springen de tranen in je ogen. Paul Hellman beschrijft het leven van zijn grootmoeder op een persoonlijke manier, zodat je als  lezer vanaf het begin van het boek een band krijgt met Irene.

Op sommige punten is het best even behappen, want er zijn veel vrienden en familieleden van Irene die belangrijk zijn voor het verhaal en die zijn soms lastig uit elkaar te houden. Maar ondanks dat, leest het boek als een soort fictief verhaal, want je wordt echt meegenomen in het leven van Irene. Het enige harde eraan is dat het echt gebeurd is. En dat is op punten best heftig.

Eindoordeel

‘Irene, mijn grootmoeder’ is een echt prachtboek wat je zal raken en zal bijblijven. Onmisbaar in je bibliotheek als je geinteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog.

Specificaties

Irene, mijn grootmoeder by Paul Hellman
Published by Atlas Contact
Genres: Literatuur
Pages: 192
ISBN: 9789045029658

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5563723366f60_selected-products” products=”9200000040450893″ name=”paul hellman” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *