Rose – Rosita Steenbeek

Rose

In haar nieuwe boek Rose vertelt Rosita Steenbeek het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Rose is de dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.
Rosita Steenbeek, bekend van haar vele romans en boeken over Rome, schrijft met Rose een boek over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.

Mijn mening

‘Rose’ van Rosita Steenbeek is een boek dat niet makkelijk is. Verwacht geen luchtige roman, want het gaat over de Tweede Wereldoorlog. Maar, zoals ik al eerder heb gezegd, is dat een beetje waar ik wel interesse in heb en dit ook wil delen. Oorlog mag namelijk niet vergeten worden.

Wat Rosita Steenbeek in haar verantwoordig schrijft:

Mensen zien beelden, horen de verhalen, maar de geluiden van de oorlog, de stank, zijn niet in beelden en woorden te vangen.

Toch vind ik dat Rosita Steenbeek een realistisch boek heeft geschreven, je leeft intens met Rose mee en je krijgt een persoonlijke kijk in het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rosita Steenbeek heeft grondig onderzoek gedaan, niet alleen naar het leven tijdens de oorlog, maar ook naar haar grootmoeder. Dat zorgt ervoor dat dit boek een waardevol document is, gevat in een prachtige roman. Want schrijven, dat kan Rosita Steenbeek. Haar zinnen zijn werkelijkwaar prachtig en poetisch.

Quote Rose

Toen ik het boek uit had, was ik er even stil van en ben ik ook even blijven zitten met het boek in mijn handen, nadenkend over het leven van Rose en de verschrikkelijkheden die men in de oorlog meemaakte. Een traan in mijn ogen, maar ook bewondering voor Rose, die geloofde in waar ze voor stond.

Eindoordeel

Door de manier van schrijven heeft Rosita Steenbeek een verhaal van een familie in oorlogstijd prachtig verwoord en is het een roman geworden, die op de waarheid gebaseerd is. Een poetisch document waar je even stil van bent.

Specificaties

Rose by Rosita Steenbeek
Published by Ambo Anthos
Genres: Roman
Pages: 351
ISBN: 9789026326813

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_559a8d492e1be_selected-products” products=”9200000030213123,9200000042738698″ name=”Rose” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *