Interview Rosita Steenbeek in Paagman

IMG_20150704_131641912_HDR

Op zaterdag 4 juli werd Rosita Steenbeek geinterviewd door Arjan Peeters. Ondanks de hitte was de ruimte waar in Paagman Den Haag de lezingen worden gehouden, al aardig vol en gelukkig staat de airconditioning lekker hoog en is het goed vertoeven. Rosita is te laat en als ze binnen komt, biedt ze haar excuses aan, ze stapte in de goede bus, maar de verkeerde kant op.

Arjan Peeters vraagt of het hier net zo warm is als in Rome, maar Rosita verteld dat het hier warmer aanvoelt. Dit zal vast door de luchtvochtigheid komen. Rosita voelt zich, ondanks dat ze in Rome woont, nog steeds verbonden met Nederland. Utrecht is haar geboorteplaats en hier heeft ze theologie gestudeerd, maar na haar eerste jaar is ze Nederlands gaan studeren, maar wel in Amsterdam. Na haar studie is ze naar Rome gegaan om Europa te verkennen, maar ze is niet verder gekomen dan Rome. Tijdens haar studie had ze al wat acteerwerk gedaan en ze hoopte dat ze dat in Rome kon voortzetten. Ze kwam in contact met de Italiaanse regisseur Fellini en ze speelde en rol in een van zijn films. Daardoor rolde ze eigenlijk ineens het Italiaanse cultuurgebeuren in en omdat ze in Rome het gevoel van thuiskomen had, bleef ze er.

IMG_20150704_132859055_HDR

Rosita Steenbeek heeft veel boeken over Rome geschreven, maar nu is het boek ‘Rose’ uit, waarin ze het verhaal van haar grootmoeder verteld. Het heeft haar tien jaar gekost om dit boek te schrijven. Na de dood van haar vader en na het auto-ongeluk wat ze met haar moeder kreeg, besloot ze om dit verhaal op te schrijven. Het begon als een soort document, een familiegeschiedenis, maar vormde zich later om naar een roman. Dit moment van omvormen gebeurde eigenlijk toen Rosita naar het schiereiland Wangeroog ging, waar haar grootmoeder veel tijd door had gebracht. De trouwerij van de drie neven, waar Rosita in het boek over schrijft, zorgde ervoor dat ze het boek als een roman ging zien. Alles wat ze te weten kwam over haar grootmoeder, zit in het boek. Hiernaast heeft Rosita ook veel gelezen over de jaren twintig en dertig.

Rosita Steenbeek vertelde heel geanimeerd over haar grootmoeder en dat zorgde ervoor dat ik eigenlijk weinig aantekeningen heb gemaakt, ik was zo geboeid aan het luisteren! Natuurlijk wil iedereen ook weten waar het volgende boek van Rosita over zal gaan. Rosita verteld dat ze hier al mee bezig is, het zal een historische roman zijn en gaan over Julia, de dochter van keizer Augustus.

IMG_20150704_155557

Na afloop van het interview was er nog mogelijkheid om je boeken te laten signeren, dat kon ik natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan. Rosita Steenbeek heeft een prachtig handschrift en ze signeert haar boeken altijd met de datum in Romeinse cijfers. Een prachtige en persoonlijke toevoeging!

Een recensie van ‘Rose’ volgt snel op mijn blog, maar voor nu wil ik je meegeven dat het boek een aanrader is en als Rosita Steenbeek nog bij je in de buurt langskomt voor een lezing of interview, je zeker moet gaan. Ik heb me echt weer vermaakt, dank daarvoor Rosita en Paagman natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *