Vlucht naar Curacao – Debby van den Bergh

vlucht naar curacao

De deels autobiografische roman Vlucht naar Curaçao vertelt het ontroerende en meeslepende verhaal over een vrouw die op verschillende vlakken afscheid neemt, de emotionele worsteling die daarop volgt en het richting geven aan een nieuwe levensweg.
Dicht onder de oppervlakte ligt de hunkering naar liefde, geborgenheid en aandacht. In de beschrijving daarvan schuwt de schrijfster de zelfspot niet; integendeel, ze neemt zichzelf regelmatig genadeloos op de hak en dat levert buitengewoon hilarische scènes op.
De hoofdstukken laten zich lezen als aparte verhalen en zijn in een vlotte stijl geschreven. De teksten zijn rauw, humoristisch, persoonlijk en in een enkel geval tot tranen roerend. Dat laatste overigens zonder in gezwijmel of melodrama te vervallen. Wat dat betreft is deze roman als de schrijfster zelf: direct, oprecht, ongekunsteld, vrolijk en bovenal puur en eerlijk.

Mijn mening

Ondanks dat het verhaal over iemand anders gaat, is het toch een deel biografisch. ‘Vlucht naar Curacao’ leest alsof je een dagboek van een vriendin aan het lezen bent, waardoor het soms voelt alsof je een indringer bent. De schrijfstijl zorgt er dan met name voor dat je niet echt een verhaal aan het lezen bent en ik ben er nog niet helemaal uit wat ik daarvan moet vinden.

Begrijp me niet verkeerd, het verhaal van de ‘onbekende ik’ die het verhaal schrijft is zeker boeiend, maar doordat er ogenschijnlijk geen duidelijke chronologie in ‘Vlucht naar Curacao’ zit, voelt het soms wat aan alsof er van de hak op de tak wordt gesprongen. Er zit voor mij ook niet echt een einde aan, waardoor je het boek dichtslaat met een onbevredigd gevoel. Desondanks las het boek werkelijk heerlijk weg en had ik het binnen een dag uit. Het heerlijke weer zorgde ervoor dat ik me tijdens het lezen van sommige stukken echt op Curacao waande.

Wat het boek echt siert is het ontwerp. De voorkant is prachtig, het boek komt als een hardcover met leeslint en er hoort een Spotify playlist bij het boek. Wil je die luisteren? Klik dan hier.

‘Vlucht naar Curacao’ is een verhaal over jezelf leren kennen en met jezelf door moeilijke gebeurtenissen heen gaan. Ook al heb je vrienden dichtbij je staan die je mee willen helpen, moet je het toch alleen doen en dat beschrijft Debbie heel goed.

Eindoordeel

‘Vlucht naar Curacao’ is een boek dat zeker steun zal verlenen als je in een soortgelijke situatie zit als de ik-persoon. Het voelt alsof je luistert naar een vriendin en dat schept een band. Maar door de schrijfwijze voelt het wat onbevredigend en mis je een afsluiting.

Specificaties

Vlucht naar Curacao by Debby van den Bergh
Published by LetterRijn
Genres: Literatuur
Pages: 238
ISBN: 9789491875144

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5596553f53c81_selected-products” products=”9200000039410275,9200000040436954″ name=”vlucht naar curacao” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *