Grace, een memoir – Grace Coddington

Grace een memoir

Grace Coddington is 70 jaar en al een halve eeuw toonaangevend in de mode-industrie. Haar invloed op deze bedrijfstak, met een jaarlijkse omzet van 300 miljard dollar, is nauwelijks te overschatten. Dat wij topmodel Naomi Campbell kennen, en Kate Moss, komt door Grace Coddington. Zij bepaalt elk seizoen welke kleren er in de winkels komen te hangen. Toch werd ze pas na The September Issue -de geruchtmakende documentaire achter de schermen van Vogue uit 2009- een ster.

Haar herinneringen voeren ons langs een halve eeuw cultuurgeschiedenis. De geschiedenis van de beautiful people: de modellen, fotografen, ontwerpers en stylisten.
We volgen Grace en haar modecarrière van de swinging sixties in Londen, via Parijs dat het prêt-à-porter ontdekte, naar het Amerika van de jaren tachtig met fotomodellen als supersterren, tot het begin van het digitale tijdperk. Elke herinnering ademt haar passie voor mode.

Mijn mening

Dit boek kocht ik, volgens mij twee jaar geleden, in de sale bij de Bijenkorf. Ik hou van Vogue, mode en kijk minstens een keer per jaar ‘The September Issue’. Deze moest ik dan ook gewoon hebben. Maar om een memoire te gaan lezen, daar was ik een beetje huiverig voor. Ik ben ooit begonnen in de biografie van Nelson Mandela en daarna die van Steve Jobs. Misschien niet de beste voorbeelden, maar daardoor bleef dit boek wel lang op mijn ‘TBR-stapel’ liggen.

Wat zonde! Vanaf de eerste pagina leest dit boek als een roman. Eerlijk, soms rauw en vol met emoties, gevuld met grappige tekeningetjes en de liefde voor katten. Ja, Grace Coddington heeft mijn hart veroverd. Wat een vrouw en wat kan ze fijn schrijven zeg!! Ik las het boek in een ruk uit en heb er zo van genoten. Het geeft je een klein kijkje achter de schermen van de modewereld en dat is om te smullen. Maar meer nog geeft het je een kijkje in het leven van Grace Coddington, de vrouw die al zo lang zoveel betekent voor de mode-industrie.

Geen saaie stukken in dit boek, hoewel Grace het op momenten in haar leven niet makkelijk heeft gemaakt, ze heeft een auto-ongeluk gehad en is twee keer getrouwd en heeft de zorg voor haar neefje op zich genomen. Maar ook die grote zaken in haar leven beschrijft ze met een soort luchtigheid, waardoor het lezen van dit boek voelt alsof je luistert naar het verhaal van een goede vriendin.

Quote Grace Coddington

Eindoordeel

Als je geinteresseerd bent in mode en een kijkje achter de schermen wilt bij Vogue, dan is dit een superleuk boek. De illustraties van Grace maken het boek nog leuker.

Specificaties

Grace, een memoir by Grace Coddington
Published by Atlas Contact
Genres: Biografie
Pages: 362
ISBN: 9789020412413

[bol_product_links block_id=”bol_5586d7860a283_selected-products” products=”9200000002301480,9200000005529108″ name=”grace een memoir” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *