Lezing Carina van Leeuwen Bibliotheek Loosduinen

IMG_20150622_094359540

Afgelopen vrijdag gaf Carina van Leeuwen een lezing in de Bibliotheek Loosduinen. Aangezien ik de boeken van Carina echt onwijs goed vind én 5 minuten lopen van de bieb af woon, was dit voor mij de reden om naar haar lezing te gaan. De ondertitel van de lezing is ‘Every contact leaves a trace/Hoe pleeg ik de perfecte moord?’ Ben je benieuwd geworden? Lees dan hier mijn verslag.

Natuurlijk zal ik niet de hele lezing uitschrijven, want dan heb jij geen reden meer om er naartoe te gaan. Want, voordat ik verder ga, wil ik dat wel even benadrukken. Geeft Carina van Leeuwen bij jou in de buurt een lezing? Ga er dan zeker naartoe. Voor data kun je op haar website kijken, klik daarvoor hier.

Carina begint de lezign met een korte inleiding over haar achtergrond. Ze is in 1991 begonnen bij de politie in Den Haag en wilde vrijwel gelijk bij de technische recherche. Ze werd een van de eerste vrouwelijke forensisch rechercheurs en werkt sinds 2006 bij het Cold Case team in Amsterdam. Het schrijven begon eigenlijk als een weddenschap. Ze werd door Carla de Jong gevraagd om wat tips te geven voor haar boek en als dank mocht ze mee naar het Vrouwenboekenbal van Opzij. Carla de Jong gaf daar een masterclass hoe je auteur kunt worden. De redacteur van Carla de Jong was er ook bij en grapte tegen Carina of ze ook auteur wilde worden. Twee wijn later had ze een weddenschap: ze zou 5 maanden later een manuscript klaar hebben. De eerste versie las als een proces verbaal en heeft flink wat verbetering nodig gehad. Inmiddels is haar tweede boek uit en is ze bezig met haar derde boek. Ze werkt fulltime bij de politie en schrijft daarnaast.

IMG_20150619_202522049

De masterclass is eigenlijk opgezet omdat Carina door haar uitgever werd gevraagd of ze wat over haar werk kon vertellen. In de masterclass neemt Carina je mee in een moordsituatie en dan met name op het forensisch gebied. Wat heb je achter gelaten op een plaats delict? Geur, haren, vezels, oorafdruk, nagels, schoensporen, vingerafdrukken en DNA. Carina legt kort uit hoe je de identiteit van iemand vaststeld, bijvoorbeeld als er een lijk gevonden is. Je kunt bijna niet uitgaan van identificatie door familie want er komt zoveel gevoel bij kijken. Daarom zorgen ze altijd nog voor identificatie via DNA, vingerafdrukken of gebit. Carina legt ook uit hoe DNA in elkaar zit. Een grappig weetje is dat een eeneiige tweeling identiek DNA heeft, maar wel unieke vingerafdrukken.

Na de lezing is er nog gelegenheid voor vragen. Ik wil natuurlijk weten hoe het met boek drie gaat. Carina legt uit dat ze het momenteel (door de maand van het spannende boek) te druk heeft om te schrijven, ze is ongeveer op de helft. Er zal niet zo’n korte tijd tussen zitten als tussen boek 1 en boek 2. We moeten dus nog even wachten!

Verder wil men natuurlijk weten of er overeenkomsten zijn met de werkelijkheid. De zaken die in de boeken voorkomen zijn allemaal wel echt gebeurd, maar niet in de context die in het boek staat. Ook is het boek niet biografisch. Het enige personage wat echt heeft bestaan is de hond Bob en het enige wat Carina met Renee gemeen heeft, is de lengte, omdat dat praktisch is en Carina daar ervaring in heeft.

Na afloop van de lezing is er natuurlijk nog tijd om een boek te kopen en te laten signeren.

IMG_20150622_094411974

Het was echt een toffe avond, dus bedankt daarvoor Carina en de bieb Loosduinen (en Ed!). Ik hou zeker de site van de bibliotheek in de gaten voor nog meer evenementen.

One thought on “Lezing Carina van Leeuwen Bibliotheek Loosduinen

  1. Leuk dat je er was, Femke! Wij vonden het erg leuk dat er zo’n geweldige opkomst was voor Carina. Ze schrijft erg ‘leuke’ boeken, maar weet vooral ook erg geanimeerd over haar werk te vertellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *