Het vijfde evangelie – Ian Caldwell

het vijfde evangelie

 

Twee broers, priesters binnen het Vaticaan, slaan de handen ineen om het grootste historische mysterie van het christendom te ontrafelen.

In 2004 zit Johannes Paulus II op de pauselijke troon, als in de Vaticaanse Musea de tentoonstelling van een mysterieus object wordt voorbereid. Een week voor de opening wordt curator Ugolino Nogara vermoord en diezelfde nacht wordt in het Vaticaan ingebroken bij de Grieks-katholieke priester Alex Andreou. Andreou was niet alleen Nogara’s goede vriend, maar hielp hem ook bij zijn onderzoek naar een uniek document dat de christelijke wereld op zijn grondvesten zal doen schudden: het Diatessaron.

Als de politie van Vaticaanstad in beide zaken de dader niet kan identificeren, gaat Andreou zelf op onderzoek uit. Hij krijgt hulp van zijn broer, die een belangrijke functie binnen het Vaticaan bekleedt. Om de moordenaar te vinden, moeten zij het geheim dat Nogara meenam in zijn graf reconstrueren – wat de vier evangeliën en het Diatessaron onthullen over het meest controversiële relikwie uit de geschiedenis van de Kerk: de Lijkwade van Turijn. Langzaam maar zeker komt Andreou erachter waarom zijn vriend moest sterven…

Mijn mening

Dit boek mocht ik lezen nadat AW Bruna via Twitter leesexemplaren verlootten. In de omschrijving stond ‘voor de fans van Dan Brown’. Ik weet nog dat ik een aantal jaar geleden (volgens mij net nadat de Da Vinci Code uitkwam) een weekend alleen maar op de bank heb gezeten toen ik een van zijn boeken uit moest lezen. Dat sprak me dus al gelijk aan en ik was dan ook erg blij dat ik dit boek ontving!

Ian Caldwell heeft voor dit boek 10 jaar (!) onderzoek gedaan en dat merk je. Het boek komt bijna als een soort documentaire over, want alle details komen realistisch over. Zijn kennis van Vaticaanstad zorgen ervoor dat je je bijna waant in het Vaticaan als priester zelf, maar ook de immense kennis over de geschiedenis van de Bijbel is indrukwekkend.

Op sommige momenten vond ik ‘Het Vijfde Evangelie’ lastig, het bestaat immers uit veel uitleg over de Bijbel en het christendom. Dat kan soms een beetje aanvoelen als een geschiedenisles, maar de spanning die door het boek verweven is, maakt een hoop goed. Je wilt net als Andreou weten wat er nou precies aan de hand is en waarom Ugolino vermoord is.

Eindoordeel

‘Het Vijfde Evangelie’ is een een boek dat je misschien niet in een weekend uit zult lezen, maar je blijft tot en met de laatste pagina geboeid. Oh en kijk eens naar die voorkant. Zo mooi en sterk gekozen! Complimenten aan de uitgever. Als je fan bent van de meer literaire en goed in elkaar gezette thrillers, dan is dit zeker een aanrader!

Specificaties

Het vijfde evangelie by Ian Caldwell
Published by A.W. Bruna Uitgevers
Genres: Thriller
Pages: 368
ISBN: 9789400502680

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_557c6eb402c48_selected-products” products=”9200000040419216,9200000041134762″ name=”het vijfde evangelie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *