Waar het licht is – Jennifer Niven

waar het licht is

Theodore Finch wil een einde aan zijn leven maken. ‘Ik ben kapot en geen mens die me kan maken.’
Violet Merkey is verslagen door de dood van haar zus. ‘In dat ogenblik dat onze auto zich door de vangrail boorde stierven mijn woorden ook.’

Ze ontmoeten elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school – vanaf dat moment begint hun verhaal. Alleen samen kunnen ze zichzelf zijn…

Ik stuur een sms naar Violet: ‘Jij bent alle kleuren ineen, op volle sterkte.’
‘Je bent echt geschift, Finch. Maar dat is het liefste wat er ooit tegen me is gezegd.’

Maar naarmate Violets wereld groeit, begint die van Finch te krimpen. Hoe ver zal Violet gaan om de jongen van wie ze is gaan houden te redden?

Mijn mening

Dit boek, oh oh oh. Toen ik de cover zag, wist ik dat ik dit boek moest lezen en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Nou ja, bijna geen dan.

Die quote, ‘Jij bent alle kleuren ineen, op volle sterkte’ is zo prachtig en kenmerkend voor de schrijfstijl van dit boek. Young Adult, ja misschien het verhaal, maar de schrijfstijl van ‘Waar het licht is’, is bijna literair te noemen, zo prachtig. Jennifer Niven heeft het gevoel van depressiviteit zo ontzettend goed omschreven, dat het waarschijnlijk de hele reden is waarom mijn liefde voor dit boek zo groot is.

Het einde is heftig en zeker geen ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Maar dat zou ook niet bij dit boek passen. Ik ben blij dat Jennifer Niven daar niet voor gekozen heeft, want dat zou heel wat afdoen voor het verhaal.

De liefde tussen Violet en Theodore is op momenten hartverscheurend en de laatste paar hoofdstukken stroomden de tranen over mijn wangen. Het verhaal deed me denken aan ‘The fault in our stars’, de sfeer was hetzelfde maar het verhaal is wat mij betreft beter. Kanker en depressiviteit zijn onderwerpen die vaak gemeden worden, tenminste, in deze rauwigheid. Het zijn wel onderwerpen die bij het leven horen en daarom vind ik het belangrijk dat deze boeken gelezen worden. Het zal vast en zeker jongeren (en niet alleen jongeren) helpen om hulp te zoeken.

Eindoordeel

‘Waar het licht is’ is een prachtboek. Echt waar. Ondanks dat je het boek leest met een onheilspellend gevoel, soms beklemmend en hartverscheurend en zeker weten een traan weg moet pinken (of zoals ik de ogen uit je hoofd huilt), is dit boek zo mooi. Geniet van de mooie quotes en de liefde tussen Theodore en Violet. Geniet. En geef dit boek door.

Specificaties

Waar het licht is by Jennifer Niven
Published by Moon
Genres: Young Adult
Pages: 336
ISBN: 9789048821785

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5568686619050_selected-products” products=”9200000030470866,9200000036134669″ name=”jennifer niven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *