De boevenwagen – Jelle Winkels

2015-04-21 14.47.18

De gevangeniswereld is voor de meesten van ons een onbekend terrein: wie in hechtenis is genomen, verdwijnt achter slot en grendel, buiten het zicht van nieuwsgierig publiek. Alleen degenen die er ‘zitten’ of werken weten precies hoe het eraan toegaat.

Jelle Winkels was een van hen: vijftien jaar lang reed hij op de ‘boevenwagen’, het busje dat verdachten, veroordeelden en uitgeprocedeerde vluchtelingen vervoert tussen huizen van bewaring, rechtbanken, luchthavens, ziekenhuizen en begraafplaatsen. Zo ontmoette hij de meest beruchte figuren uit de onderwereld, maar ook psychopaten en volstrekt onschuldige vreemdelingenkinderen. Hij lachte, knokte en huilde met hen. Eén ding hadden de mensen die Winkels vervoerde met elkaar gemeen: een eigen verhaal. Bij elkaar zo veel verhalen dat Winkels ze wel op moest schrijven. Zoals over de topcrimineel die liever singer-songwriter was geworden, over de gevluchte Albanees die Duitsland haat, en over het jonge meisje dat Nederland nooit had mogen verlaten.

Mijn mening

In een grijs verleden (haha!) heb ik voor een onderdeel van het DJI gewerkt, Dienst Justitiele Inrichtingen. Toen ik via Not Just Any Book dit boek mocht lezen, was mijn nieuwsgierigheid dan ook groot. Ik moet zeggen dat ik niets met de gevangenissen zelf te maken had, maar heb, zoals Jelle ook in ‘De boevenwagen’ verwoord, net als iedere andere burger interesse in de wereld van de criminelen. Het intrigeert en met dit boek licht Jelle Winkels een tipje op van de sluier. Hij neemt ons mee achter de schermen van het gevangenisleven en dan met name het gevangenisvervoer. Waarom worden gevangenen vervoert en waar naartoe? Wat is hun verhaal? Jelle deelt een aantal van de vele verhalen die hij heeft over zijn werk.

Het is bijzonder om te lezen, soms voelde ik me wat ongemakkelijk, maar meestal werd dat overtroffen door een gevoel van ontroerdheid. Niet iedereen die in de gevangenis zit heeft bewust gekozen voor een crimineel leven en dat is soms best heftig. En niet iedereen die in een gevangenenbusje wordt vervoerd is een crimineel. Als je je dat realiseert, is dat best heftig.

Ik vond ‘De boevenwagen’ dan ook een behoorlijk heftig boek, Jelle is een goede verteller, je leeft mee, niet alleen met hem, maar ook met sommige van zijn ‘clienten’.

Eindoordeel

‘De boevenwagen’ is een mustread voor iedereen die meer wil lezen over werken in de gevangenis, maar ook voor degene die misschien wel hiermee willen gaan werken. Een echt kijkje achter de schermen, zonder enige vorm van mooimakerij.

7/10

Specificaties

De boevenwagen by Jelle Winkels
Published by Uitgeverij Brandt
Genres: Waargebeurd
Pages: 336
ISBN: 9789492037114

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_553659231564d_selected-products” products=”9200000036272765″ name=”boevenwagen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *