Liever geen applaus voor ik leef – Sander van Leeuwen

liever geen applaus

Het leven van de twintiger Thomas zit op slot. Hij heeft het gevoel een toevallige bijkomstigheid te zijn van andere levens. Zijn dagen zijn een aaneenschakeling van herhalingen. Thomas probeert zichzelf wanhopig in beweging te zetten, maar er verandert niets. Dan krijgt hij een brief van een meisje dat hij niet kent: Anna. Ze woont in Schotland en stuurt hem zeer persoonlijke ontboezemingen. Thomas kan het tegen wil en dank niet laten om terug te schrijven, en er ontstaat een briefwisseling. De brieven worden steeds somberder, alles in Anna’s leven lijkt zwart te zijn. Het doet Thomas denken aan zijn beste vriend Frank, die een aantal jaren geleden uit het leven stapte. Op een dag vraagt Anna Thomas om haar op te zoeken. Dat is de vonk die hem eindelijk tot leven wekt: gedreven door schuldgevoel over de geschiedenis van Frank, besluit hij te gaan. Hij moet Anna redden. Maar zo eenvoudig blijken de zaken niet te liggen.

Mijn mening

Als ik een boek al vanaf de eerste zin mooi vind, weet ik bijna zeker dat de rest teleur gaat stellen. Hoe kan een boek nog mooier worden dan die eerste zin? De eerste pagina’s in het boek zijn in mijn e-reader compleet gemarkeerd, zo prachtig vond ik de zinnen.

En het verhaal wordt mooier. Het intrigeert, want ook ik, de lezer, wil weten wie Anna is en wat haar verhaal is. De brieven van Anna waren herkenbaar en dat maakt het verhaal geloofwaardiger. Zou jij ook zo reageren als je brieven van een vreemde zou ontvangen? Zou jij terug schrijven? ‘Liever geen applaus als ik leef’ zet je aan het denken en sleurt je mee.

De songteksten die regelmatig worden gequote in het boek zijn een briljante toevoeging voor het verhaal. Songteksten van Acda en de Munnik, Counting Crows en Coldplay zorgden ervoor dat ik een beetje meer verliefd werd op dit boek. Ik vroeg gelijk aan Sander op twitter of er een Spotify playlist was. Die is er niet, maar Boekhandel Van Rietschoten heeft een YouTube playlist gemaakt. Luister deze vooral na het lezen van het boek want je wilt echt geen afleiding.

‘Liever geen applaus voor ik leef’ is het meeslepende debuut van Sander van Leeuwen en ik hoop oprecht dat hij nog veel meer mooie boeken gaat schrijven. Ik kan niet wachten, maar tot die tijd vermaak ik me wel met de mooie zinnen uit dit boek.

Eindoordeel

Een prachtig en meeslepend verhaal. De songteksten voegen echt wat toe aan het verhaal en zijn een origineel element.

Specificaties

Liever geen applaus voor ik leef by Sander van Leeuwen
Published by Meulenhoff
Genres: Roman
Pages: 256
ISBN: 9789029090421

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_552fa7bf490eb_selected-products” products=”9200000036134936,9200000038390666″ name=”liever geen applaus” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Liever geen applaus voor ik leef – Sander van Leeuwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *