Dagje weg: Gemeentemuseum

2015-03-22 14.32.11

Het is een tijd geleden dat ik een dagje weg ben geweest, maar dit was wel weer een klapper. Afgelopen zondag opende de tentoonstelling ‘Hollands Deep’ van Anton Corbijn en kwam hij ook signeren. Reden genoeg dus om naar het Gemeentemuseum te gaan!

Gemeentemuseum

Het Gemeentemuseum in Den Haag is al jaren een van mijn favoriete musea. Het gebouw is prachtig, vooral de nieuwe tuinzaal is mooi! De tentoonstellingen zijn divers en ruim opgezet. Ik ben al naar een aantal modetentoonstellingen geweest in het Gemeentemuseum en kon zondag ook nog genieten van ‘Mr Darcy meets Eline Vere’, die de laatste expositiedag had.

Mr Darcy

Dit was een prachtige tentoonstelling, mooi ruim opgezet en je kon de kledingstukken goed van dichtbij bekijken. Er was natuurlijk aandacht voor de mode uit het tijdperk van Mr Darcy, maar ook Titanic en Downton Abbey kwamen langs. Prachtig om te zien en bizar om je te realiseren dat heel veel handwerk is.

Maar, dat was niet de hoofdreden waarvoor we naar het Gemeentemuseum gingen. De tentoonstelling van Anton Corbijn, ‘Hollands Deep’ opende zondag voor het publiek (oh man, wat had ik graag bij de persopening geweest, Nick Cave speelde piano!) en al voor openingstijd stonden mensen in de rij om naar binnen te gaan. Het was druk, soms stond je gewoon in de file voor de foto’s. Ik had een aantal van de foto’s al gezien in FOAM een aantal jaar geleden. Dat vond ik een geweldige tentoonstelling, waarbij de foto’s volledig tot hun recht kwamen.

Anton Corbijn1

Anton Corbijn is een van mijn helden en zijn foto’s pik ik er altijd met gemak uit. Ik hou van zijn stijl van fotograferen en hij is wat dat betreft een van mijn voorbeelden. Een tentoonstelling met zijn werk moet ik dan ook gezien hebben. Het enige minpuntje vind ik gespiegeld glas. De beleving van de foto’s vind ik echt minder als ze ingelijst zijn met gespiegeld glas. Zeker als het zo druk is zie je, vooral met zwart-wit foto’s, meer de omgeving achter je dan de foto zelf. De foto’s komen niet altijd goed tot zijn recht, maar dat is mijn persoonlijke mening. Gelukkig gold dat niet voor de hele tentoonstelling.

Anton Corbijn2

De reden dat we zondag zijn geweest, was niet alleen de opening van de tentoonstelling, maar ook het feit dat mr Anton Corbijn himself kwam signeren. Dat was natuurlijk een kans die je niet voorbij kon laten gaan. Hij kwam van 15.30 uur tot 16.30 uur signeren en we stonden om 15.00 uur al in de rij. En niet eens vooraan, of achteraan. Ik denk dat de gemiddelde wachttijd zo’n 1,5 tot 2 uur was, maar dat was het helemaal waard. Dit was rond half vier, de rij was toen nog niet eens op zijn langst.

2015-03-22 15.28.15

Toen ik eenmaal aan de beurt was, was ik compleet van de kaart, ik was blij dat ik mijn naam nog wist, haha. Ik kon alleen ‘Hallo, ik wil deze graag laten signeren’ zeggen en zijn vraag ‘voor wie mag ik deze signeren?’ beantwoorden. Wat een man, wat een dag.

2015-03-22 16.33.28

20150322b

Het fotograferen van de foto’s is lastig, dus daarom heb ik wat collages gemaakt. Ga vooral zelf naar het museum, want op een computerscherm een telefoonfoto bekijken is echt niet hetzelfde als ze in een museum bekijken. Je hoeft ook niet deze week te gaan, de tentoonstelling is nog te bekijken tot en met 21 juni 2015. Een echte aanrader!

4 thoughts on “Dagje weg: Gemeentemuseum

  1. Wat ontzettend leuk om te lezen, kan me heel goed voorstellen dat je zwaar onder de indruk was. Ik ga de tentoonstelling zeker binnenkort een keer bezoeken. Er was volgens mij ook nog een tweede tentoonstelling van hem toch in Den Haag? In het fotomuseum ofzo? Of is dat onderdeel van het gemeentemuseum?

    1. Ja er is nog een tentoonstelling in het fotomuseum, dit ligt naast het gemeentemuseum. Wij zijn hier niet naartoe geweest, omdat de tijd tekort was (ook door het signeren). Je kunt een gecombineerd ticket kopen, via de website van het gemeentemuseum. Veel plezier en laat je me weten hoe je de tentoonstelling vond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *