Dochters van Mulan – Bettine Vriesekoop

9200000030321972

 

In de jaren die volgen op haar China-correspondentschap voor NRC Handelsblad reist Bettine Vriesekoop regelmatig terug naar Peking. Zij is in deze periode vooral gefascineerd door de rol van de vrouw in de Chinese samenleving, vroeger en nu. Vertrekpunt is haar bezoek aan de graftombe van Qiu Jin, feministe van het eerste uur in China. Net als de legendarische Mulan en haar nazaten was zij een zwaardvrouw, een vechtjas. Maar hoe profileren vrouwen zich in het moderne China? Welke invloed hebben het taoïsme en het confucianisme nog op de seksualiteit van de vrouw?

Vriesekoop ontmoet vrouwen en meiden, studentes, feministes, lesbiennes, een plastisch chirurg, een oud-prostituee, genderdeskundigen en een moderne ‘zwaardvrouw’.Zij vormen de voorhoede van een emancipatiegolf die na de opendeurpolitiek van Deng Xiaoping, de eenkindpolitiek en de studentenopstand van 1989 op gang is gekomen. Maar hebben ze werkelijk invloed? Is de seksuele revolutie aan de huidige generatie vrouwen voorbijgegaan, of zijn de dochters van Mulan bezig China te veranderen?

Mijn mening

In het begin van ‘Dochters van Mulan’ van Bettine Vriesekoop moest ik even inkomen. Vooral de verschillende Chinese namen waren verwarrend en ik vond het niet altijd even boeiend. Het boek bevat heel veel geschiedenis, dit heb je ook nodig als je wilt weten waar de vrouwen in China vandaan komen en waar ze nu staan. Maar soms had ik daar wel moeite mee. Op een gegeven moment ben je door de keiharde geschiedenis heen en leer je de huidige generatie vrouwen kennen en dan wordt het interessanter. Vooral de seksuele revolutie en de gedachte daarachter is interessant en toch ook wel verrassend. Er werken vrouwen in de top, maar doordat ze zoveel geld verdienen en zo’n goede baan hebben, zijn ze ongetrouwd. Mannen hebben nog liever dat hun vrouw in het huishouden werkt dan in een bedrijf.

Als je dat leest, ben ik toch wel heel blij dat ik hier in Nederland geboren ben. Ik mag werken aan mijn carriere en dat schrikt mannen niet af. Tenminste, die van mij niet. Je mag in Nederland je eigen keuzes maken en je wordt, over het algemeen, niet beinvloed door je ouders. Daar mogen we best voor in onze handen knijpen.

Eindoordeel

‘Dochters van Mulan’ is zeker een interessant boek als je meer wilt weten over hoe de vrouwen leven in China. Je moet wel bereid zijn om je door de geschiedenis heen te worstelen, maar dan krijg je er wel wat voor terug.

Specificaties

Dochters van Mulan by Bettine Vriesekoop
Published by Uitgeverij Brandt
Genres: Literatuur
Pages: 288
ISBN: 9789492037008

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_550936ef5c3d0_selected-products” products=”9200000030321972″ name=”mulan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *