De mannen van Raan – Martine de Jong

deMannenVanRaan_9789057597145_VP

Per Pennings is programmeur en zit het liefst thuis met de gordijnen dicht. Totdat hij verliefd wordt op Raan. Als een wervelwind komt ze zijn leven binnen: ze kookt voor hem, neemt hem mee op sleeptouw en stelt hem voor aan haar familie. Tot zijn verbazing woont ze met haar zesentwintig jaar nog thuis bij haar moeder en broers.
Wanneer de een na de andere man opduikt in Raans verhalen, probeert Per de situatie onder controle te krijgen door alles te vatten in schema’s en lijsten. Een ding is duidelijk: hij heeft niet langer de touwtjes in handen.

Mijn mening

Het plog van Martine lees ik al best lang en in haar plogs deelde ze ook dat ze een boek aan het schrijven was. Vanaf dat moment was ik al nieuwsgierig en was mijn verwachting ook hoog. En ‘De mannen van Raan’ heeft mij niet teleurgesteld. Integendeel. Je sluit Per vanaf de eerste pagina in je hart en tja, Raan. Raan is een geval apart. Je wilt haar eigenlijk door elkaar schudden, want ze moet gewoon voor Per kiezen. Per is grappig en aandoenlijk met zijn schema’s, maar er zitten ook momenten in dat ik mezelf herkende in Per.

De schrijfstijl van Martine de Jong is herkenbaar van haar blog, maar toch ook niet. Er zit een rauwheid in die mij verraste en waarvan ik heel erg ben gaan houden. Haar taalgebruik is op sommige momenten bijna poetisch en de gedachten van Per zijn zo mooi en goed beschreven. Hiernaast deinst Martine niet terug voor seksscenes en ik hou wel van die eerlijkheid. Seks wordt vaak als een soort taboe gezien in boeken of het is heel grof. In dit boek is dat laatste zeker niet zo en dat vind ik tof. Het hoort nu eenmaal bij het leven en mag wat mij betreft wel vaker op deze manier in boeken verwerkt worden.

Ik vond het oprecht jammer dat het boek uit was. Dit debuut knalt van de pagina’s af en ik vind dan ook dat iedereen dit moet gaan lezen. Kan Martine nu al gaan beginnen met haar volgende boek? Wat ook leuk is om te vermelden: de partner van Martine, Ruben, heeft de omslag ontworpen. Zijn verhaal achter de cover lees je hier.

Eindoordeel

Een prachtig debuut. Ik kan er niet veel meer van maken. Ga dat gewoon lezen.

Specificaties

De mannen van Raan by Martine de Jong
Published by Uitgeverij Podium B.V.
Genres: Roman
Pages: 206
ISBN: 9789057597145

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5501aa5e435cd_selected-products” products=”9200000036240189,9200000040368449″ name=”raan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “De mannen van Raan – Martine de Jong

  1. Martine’s plog ken ik ook al een tijdje en lees ik graag. Was dan ook al erg benieuwd naar haar roman, maar na het lezen van jouw recensie gaat ‘ie zeker op mijn verlanglijstje. Bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *