PAAZ – Myrthe van der Meer

9200000006547020

Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn?

Het is het begin van Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses – een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hóé ze ooit de paaz weer verlaat.

Mijn mening

Poeh. Tuurlijk wist ik dat dit boek over de psychiatrische afdeling ging en dat dat best dichtbij kon komen. Ik heb niet op een psychiatsiche afdeling gezeten, maar ik heb wel een burnout en twee keer een depressie gehad. Het is iets waar je je hele leven mee om moet zien gaan. Met het lezen van dit boek kwam er een hele hoop weer boven. Maar goed, dat gaat over mij en deze blogpost gaat over het boek.

Maar omdat het zo dichtbij kwam, kwam omdat het boek zo goed geschreven is. Zo realistisch, zo echt, zonder enige schaamte. Rauw, keihard, maar ook boeiend. Omdat het gewoon op de een of andere manier interessant is om te lezen dat je in sommige dingen niet alleen bent, dat je niet de enige bent die zo denkt. Fijn, maar ook angstaanjagend. En dat maakt dit boek zo goed. Niet alleen voor diegenen die het hebben meegemaakt, maar misschien juist voor diegenen die er naast staan. Want dat je je zo voelt, dat het niet ‘normaal’ is (want wat is normaal?), dat is echt. Maar hoe je dat uitlegt, tja, dat is het lastigste.

‘PAAZ’ van Myrthe van der Meer raakte me. Keihard en bij sommige stukken leek het alsof ik geen adem kreeg. Maar het was goed. Voor buitenstaanders een beeld over hoe een psychiatrische afdeling werkt, maar vooral een beeld hoe zwaar een psychische ziekte is. En dat mag ook wel eens gezegd (of geschreven worden).

Eindoordeel

Tranen met tuiten gehuild aan het einde van het boek. De combinatie zwarte humor en dit zware onderwerp is door Myrthe van der Meer zo goed gecombineerd. PAAZ blijft nog dagen bij je en dat is indrukwekkend.

Specificaties

PAAZ by Myrthe van der Meer
Published by The House of Books
Genres: Roman
Pages: 352
ISBN: 9789044336672

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_54fb1bc14ae34_selected-products” products=”9200000036272910,9200000006552604″ name=”paaz” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “PAAZ – Myrthe van der Meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *