Montaigne, een indiaan en de neus van Max Kader – Abdelkader Benali

Montaigne

Max Kader is een matig succesvolle schrijver die gebruik maakt van een verblijfsbeurs om als gastschrijver in Canada te werken aan een boek over Montaigne. Hij ontmoet er collega’s uit alle windstreken, raakt in de ban van een mysterieuze indiaan en belandt na een letterkundige conferentie in een droom die uitdraait op een nachtmerrie. Niets is wat het lijkt maar en passant stelt Max Kader de grote vragen van het leven aan de orde.

Mijn mening

De titel van dit boek, ‘Montaigne, een indaain en de neus van Max Kader’, was voor mij de reden om dit boek te willen lezen. Ik heb natuurlijk wel van Abdelkader Benali gehoord, want die naam blijft al hangen, maar een boek van hem had ik nog nooit gelezen. Ik weet niet of dit boek een goede representatie van zijn werk is, maar damn, wat heb ik van dit boek genoten.

Op de achterflap wordt het boek vergeleken met een film van de Coen Brothers en met name het einde is zeker bizar, dat vond ik best wel heftig na de rest van het boek. Het begin begint als een ‘gewoon’ verhaal, je leest over Max Kader, een schrijver die toch wat autistische trekjes heeft. Naast die autistische trekjes, zijn obsessie met zijn neus en de Indiaan die hij ontmoet, behandelt hij De Essays van Michel de Montaigne in zijn boek en deze komen tussendoor in het boek ook voor. Daarmee worden belangrijke levensvragen beantwoord, of nou ja, in ieder geval behandeld.

Heel grappig, ik ruik altijd eerst aan nieuwe boeken (ja, een echte boekennerd dus) en dat deed ik door het boek open te slaan. Op de linkerpagina stond een essay genaamd ‘Over geuren’, daar moest ik wel heel hard om lachen.

Een quote die me bijblijft en ook nog eens heel herkenbaar is:

Een enig kind heeft geen familie, dat heeft een servicebalie.

Ik heb gelachen, heb medelijden gehad met Max Kader, was verrast door het einde en ben een beetje verliefd geworden op de schrijfstijl van Abdelkader Benali.

Eindoordeel

Een pracht boek met geweldig mooie opgebouwde zinnen. Aan het eind van het boek heb je Max in je hart gesloten.

Specificaties

Montaigne, een indiaan en de neus van Max Kader by Abdelkader Benali
Published by Atlas Contact
Genres: Roman
Pages: 171
ISBN: 9789025442798

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_54e9c09c7feea_selected-products” products=”9200000021268264,9200000039849066″ name=”montaigne” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Montaigne, een indiaan en de neus van Max Kader – Abdelkader Benali

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *