Theeleuten met losse thee

Het begon allemaal op een verjaardag, waar ik ineens een hele lekkere thee te drinken kreeg. Ik drink al jaren thee, maar ben nooit zo’n theeleut geweest. Tot nu dan.

 

Voor de kerst kreeg ik van mijn man twee thee-proefpakketten. Een met groene thee en een met zwarte thee. Mijn man kocht voor zichzelf de Lapsang Souchong (ik vind ‘m vooral ruiken naar net afgestoken vuurwerk, blegh) en sindsdien zijn we theeleuten geworden. Ik laat je mijn favoriete losse thee zien.

Deze is dan van mijn man, de Lapsang Souchon.

01 Lapsang Souchong

Ikzelf drink eigenlijk allerlei soorten thee, ook de ‘gewone’ supermarkt thee vind ik prima. Maar Lady Earl Grey is toch wel een favoriet. Niet op mijn nuchtere maag, maar in plaats van een kop koffie in de ochtend is deze thee erg lekker.

02 Lady Earl Grey

Qua groene thee hou ik meer van de wat zoetere, maar ook vollere thee. Dit is de Yen Bai Groen, die drink ik vaak ’s ochtends.

03 Yen Bai Groen

De gunpowder thee ziet er echt heel grappig uit als kleine balletjes. Deze thee is krachtig, maar ook erg lekker. Meer voor in de avond of bij het avondeten.

04 Gun Powder

Deze zwarte thee vind ik ook erg lekker, de Ruhuna Orange Pekoe:

05 Ruhuna Orange Pekoe

Thee zetten doen we met theefilters, zoals deze van Simon Levelt:

06 Thee filters

Je kunt een speciaal theeschepje gebruiken, maar wij doen het op de gok. Ik heb verschillende theebekers en die verschillen ook weer qua formaat. Dus ik pak gewoon een theelepel en schep mijn thee daarmee in het zakje.

07 Theezakje

08 Kopje thee

Mijn favoriete beker, dit is formaat soepkom, ooit gekocht bij de Albert Heijn. Hiernaast gebruik ik Bodum bekers.

09 Tea with a view

Nu denk je misschien, losse thee, is dat niet heel duur? Nee hoor, dat valt best mee. Natuurlijk heb je theesoorten die heel duur zijn, maar de reguliere thee is best te doen.

Een vergelijking: de Earl Grey thee van Pickwick kost €26 per kilo (ok, €1,04 voor een pakje van 20 zakjes, dus €0,05 per zakje). De losse Earl Grey thee kost bij Simon Levelt €25,20 per kilo (je gebruikt voor 1 kopje thee ongeveer 2 gram. Je haalt dus 500 kopjes thee uit een kilo, dan kom je per kop op €0,05 uit!). Helemaal niet duurder dus! Je moet wel de theezakjes kopen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een thee-ei gebruiken.

Als je groene thee drinkt, moet je er wel op letten dat deze thee op een andere temperatuur gezet moet worden. Met een gewone waterkoker komt je gekookte water op 100 graden uit. Groene thee zet je tussen de 60 en 80 graden. Als je de thee zet met water van 100 graden, wordt deze namelijk bitter. Het klinkt misschien als gezeur, maar je proeft echt het verschil.

Wij hebben daarom een nieuwe waterkoker gekocht, eentje met een verstelbare temperatuur. Deze, om precies te zijn. Thee kopen we bij Simon Levelt.

Wat is jouw favoriete thee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *