Tonic – Ralf Mohren

Tonic

Arthur Poolman is alcoholist. Hij leeft in een wereld waarin drank de baas is. Het begint met de weekends: de teugels los, alle zorgen voor even vergeten. Maar het kan niet altijd vrijdagavond zijn. De werkweek schudt hem wakker, en steeds meer heeft hij diezelfde drank nodig om nog te kunnen functioneren op de middelbare school waar hij lesgeeft. Steeds vaker verliest hij de controle over de angst en de schaamte vanbinnen, die hem alleen maar meer, meer, méér laat drinken om te vergeten, te verdringen. Arthur valt steeds dieper, onbereikbaar voor zijn dierbaren, tot hij de bodem raakt. Daar rest hem nog maar één keuze: nooit meer drinken of alles verliezen.

Mijn mening

‘Tonic’ van Ralf Mohren is geen biografisch boek, maar het leest wel bijna als een biografie. Je leeft mee met Arthur Poolman, alcoholist. Hij drinkt een biertje of drie, vier, vijf, en soms kan hij dan stoppen en op andere momenten slaat hij helemaal door en wordt hij wakker met drank en gaat zo verder. Eerst drinkt hij alleen tijdens zijn studie, als hij gaat werken alleen in het weekend maar dan is het einde zoek. Zijn vrienden lijken het geen probleem te vinden, sterker nog, die doen gezellig mee, maar zijn leven leidt eronder. En dan besluit hij af te kicken.

In het boek ga je van de Arthur die afgekickt is, naar de Arthur die nog verslaafd is en doet alsof er niets aan de hand is. Soms is het lastig om heen en weer te schakelen, omdat je even uit het verhaal gehaald wordt en in een ander deel van het verhaal gezet wordt. Toch ben je dat vergeten als je er weer in zit. Het is een rauw en keihard verhaal en neemt je echt mee in de belevingswereld van een alcoholist en dat is best heftig. Alcohol is natuurlijk vrij verkrijgbaar, maar dat houdt niet in dat mensen er niet verslaafd aan kunnen raken.

‘Tonic’ van Ralf Mohren is een heftig boek, niet een boek wat je zou pakken voor een ontspannen middagje. Maar het is wel bijzonder om te lezen hoe een verslaafde leeft, de smoesjes die hij gebruikt om te kunnen blijven drinken en hoe hij zijn winkelmandje vult bijvoorbeeld.

Eindoordeel

Een heftig boek, maar wel degelijk een aanrader.

Specificaties

Tonic by Ralf Mohren
Published by Meulenhoff
Genres: Roman
Pages: 256
ISBN: 9789029089401

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_54c62bb04b825_selected-products” products=”9200000030135008″ name=”tonic” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *