Diederik Samsom – Derk R. Stokmans

Schermafbeelding 2015-01-14 om 16.26.45

Diederik Samsom heeft een obsessie: Nederland én de Nederlandse politiek moeten veranderen. En de PvdA-leider wil de man zijn die dat doet, met grootse gebaren en mooie verhalen. Als revanche voor de politieke instabiliteit van de afgelopen tien jaar. En omdat hij denkt dat hij er genoeg talent voor heeft.

In de campagne van 2012 lukte dat, en maakten verkiezingsbeloften plaats voor het eerlijke verhaal. Ook tijdens de formatie overheerste de nieuwe politiek, waardoor vvd en PvdA tegen ieders verwachting in heel snel een coalitie vormden met grote hervormingsplannen. Maar sinds zijn kabinet van start ging overheerst de vraag of Samsoms methode wel werkt.
Derk Stokmans volgde Samsom al voordat hij een bekende PvdAer werd. Hij sprak veelvuldig met hem en met zijn vertrouwelingen. Hij volgde Samsom bij officiële en minder officiële gebeurtenissen, hij zocht hem op tijdens momenten van glorie en in ogenblikken van wanhoop.

Straatcoach en strateeg is het onthullende portret van een van Nederlands belangrijkste politici van deze tijd.

Mijn mening

Mocht je het nog niet weten, ik heb een band met de Partij van de Arbeid en dan met name Diederik Samsom. Dit boek viel me gelijk op tijdens het Boekenfestijn en afgelopen week heb ik het eindelijk gelezen. Het is niet een boek wat je leest ter ontspanning, maar het is zeker interessant, vooral als je interesse hebt in de politiek en benieuwd bent naar hoe de dingen daar werken. ‘Diederik Samsom’ van Derk R. Stokmans is bijna een biografie, want het gaat vooral over hoe Diederik Samsom zijn carriere als politicus begon en hoe hij het tot partijleider van de PvdA schopte.

Het is niet alleen een weergave van de feiten, Derk R. Stokmans heeft duidelijk lang en goed onderzoek gedaan, zoals hij ook vermeldt in het boek. Naast alle feiten, is het boek niet saai geschreven, het leest namelijk bijna als een roman. Je leeft helemaal mee met de ups en downs en op sommige momenten is het zelfs ontroerend.

Eindoordeel

Als je interesse hebt in de politiek dan is dit boek zeker een aanrader. Het geeft niet alleen een kijkje achter de schermen, maar je beseft ook dat de politiek ook om mensen gaat. Hoe hard het soms is, het blijft ook persoonlijk.

Specificaties

Diederik Samsom by Derk R. Stokmans
Published by Prometheus
Genres: Politicologie
Pages: 209
ISBN: 9789035140585

[bol_product_links block_id=”bol_54b68d30635db_selected-products” products=”9200000021806133,9200000016778760″ name=”diederik samsom” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *