Geen werk – wat dan?

13707985702b513-600x774

Werkzoekende of werkloze, het is niet echt een positief iets om zo thuis te zitten. Misschien heb je zelf ontslag genomen, maar vaker nog ben je ontslagen, of werd je contract niet verlengd. Allereerst moet je met het feit om zien te gaan dat je geen werk meer hebt – geen reden om ’s ochtends op te staan. Maar ook moet je omgaan met het feit dat je ofwel minder ofwel geen salaris hebt. Je moet bezuinigen. Hoe kun je dan nog positief in het leven blijven staan, zeker als je niet voor een paar weken of zelfs paar maanden, maar langer als een half jaar thuis bent?

Zeker de eerste weken neem je tijd voor jezelf, je moet immers het verlies van je baan verwerken. Je geniet misschien wel, want je kunt lekker uitslapen, je hebt tijd voor dat ene boek, maar ondertussen knaagt het. Je hebt geen werk, de economie is slecht, hoe ziet jouw toekomst eruit?

Ben je, net als ik, een van die 650.000 mensen die zonder baan zit? Dan heb ik wat tips voor je om het werkzoeken wat positiever te maken.

Neem een dag vrij.

Als je al wat langer op zoek bent naar werk, kan het feitelijk werk zoeken als een last gaan voelen. In de eerste maanden ben je nog enthousiast op zoek, maar na een aantal afwijzingen, voelt het helemaal niet zo leuk meer. Neem daarom een dag vrij. Zoek eens een dag niet naar werk. Doe waar je zin in hebt. Pak een boek, maak een strandwandeling, slaap uit, doe een spa-dagje, het maakt me niet uit. Maar ga niet op zoek naar een baan.

Baaldagen zijn er om te balen. Laat het over je heen komen, maar zorg ervoor dat het bij 1 of 2 baaldagen blijft en dat je er niet in blijft hangen.

Weekend = vrij.

Gerelateerd aan de vorige, in het weekend ga je met een vriend, vriendin of je partner gewoon weekend vieren. Dit zorgt ervoor dat je een ritme blijft houden, maar ook dat je even niet die ‘werkloze’ bent. Je kunt het werkzoeken even loslaten en dat is ook gewoon fijn.

Ritme.

Probeer een ritme aan te houden. Sta doordeweeks rond dezelfde tijd op en ga ook rond dezelfde tijd naar bed. Ik probeer (dat lukt niet altijd hoor!) elke ochtend tussen 7 en 8 op te staan en ’s avonds rond half 11 naar bed te gaan. Ik doe ook aan lunchpauzes (even weg van de computer) en ik probeer elke dag even naar buiten te gaan. Zo sluit je jezelf niet op tussen de vier muren van je huis.

Trek het je niet aan.

Het lastigste van werkzoeken is dat het niet persoonlijk is. Als je die afwijzing krijgt, probeer het los te laten. Dit is, zeker in het begin, het moeilijkste van het hele werkzoeken. Heb je een sollicitatie op die droombaan verstuurd en krijg je een afwijzing? Gun jezelf die tijd om dat te verwerken. Wat voor mij het beste werkt, is om mezelf een dag te gunnen om me kut te voelen. Niet voor elke afwijzing natuurlijk, maar als je echt een leuke functie gevonden hebt en je bent weer afgewezen, is het goed om te ‘rouwen’. Je neemt afscheid van die droombaan en je laat de emoties even toe. Dat kan heel erg opluchten. Geef jezelf een dag en morgen ga je met positieve moed weer verder met zoeken naar werk.

Delen.

Deel je frustraties met je ouders, je partner, je vrienden, je familie. Je kunt dit niet alleen dragen en dat hoeft ook helemaal niet. Je zelfvertrouwen krijgt een deuk, je maakt je zorgen om je toekomst en weet niet hoe je rond kunt komen. Deel dit! Blijf er niet alleen mee rond lopen. Schrijf het van je af in een dagboek, maar praat er ook over. Deel het met je dierbare dat je alweer een afwijzing hebt gekregen. Je krijgt even steun en het lucht echt op. Geloof me.

Werkzoeken is echt niet leuk, maar probeer vertrouwen te hebben dat het wel goed komt. Het is frustrerend om van iedereen om je heen te horen dat het wel goed komt, maar als je daar al niet meer in gelooft, dan is het einde zoek. Natuurlijk mag je die baaldag hebben, dat is helemaal niet erg. Maar probeer de dag erna gewoon weer positief te zijn.

 

Heb jij nog tips? Laat ze achter bij de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *