Van familie moet je het hebben – Nanda Roep

Omslag-Van-familie-moet-je-het-hebben-LR

‘Geliefd worden, dat moet je aankunnen. Beseffen de mensen die zich zo moeiteloos in relaties storten dat wel, dat ze daarmee iets waardevols kunnen?’
Nu ze 40-something is, schrijft Bianca de Groot, alias Liefie en Bijtje, haar levensverhaal op voor haar tienerdochter. Ze doet dit hinkelend door het leven, ‘al kun je in sommige fases beter van hinkend spreken’.

Mijn mening

In ‘Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook!’ van Nanda Roep schrijft Bianca de Groot haar levensverhaal op voor haar dochter. Bianca schrijft, van de hak op de tak, hoe slecht de relatie met haar ouders is, hoe ze onverwachts zwanger raakte en hoe de relatie met de vader van haar dochter is en was.

Bianca heeft al een lange tijd geen goede band met haar ouders, haar ouder vinden haar een zeur, willen niets voor haar doen en zeiken haar alleen maar af. Het is pijnlijk om te lezen hoe weinig deze mensen om hun kind geven, ondanks dat ze wel van de zus van Bianca houden. Bianca is vastbesloten zo niet met haar eigen kind om te gaan, maar ook wil ze geen mening opdringen aan haar dochter.

Het verhaal leest alsof je met Bianca aan de keukentafel of op de bank zit. Het is heel persoonlijk en soms wel van de hak op de tak, maar dat maakt juist dat het verhaal daarom ook persoonlijk aanvoelt en zeker niet als een roman.

Je schaamt je bijna voor de ouders van Bianca, want hoe kan je in vredesnaam zo met je dochter omgaan (en dan ook nog eens je kinderen tegen elkaar opzetten!)? Ik snap het niet en kreeg daardoor ook een soort medelijden met Bianca. Je ervaart zo bijna zelf hoe het is om eens geen leuke familie te hebben. Je kiest niet voor je familie en daarom is het des te lastiger als je niet met ze op kunt schieten, of in het geval van Bianca, gewoon een hekel aan je ouders te hebben.

Eindoordeel

‘Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook!’ is een boek met een lach en een traan, en aan het eind wil je eigenlijk gewoon het boek induiken om Bianca een hele dikke knuffel te geven en zeggen dat ze echt trots op zichzelf kan zijn.

Specificaties

Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook! by Nanda Roep
Published by Nanda
Genres: Roman
Pages: 240
ISBN: 9789490983000

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000030698421″ name=”nanda roep” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *