Vrij van religie – Dalai Lama

vrij van religie

Hoe kunnen we betere mensen worden? Z.H. de Dalai Lama wil met dit boek mensen stimuleren hun fundamentele menselijke waarden te ontwikkelen. Hoe werkt dit? In dit baanbrekende nieuwe boek zet hij zijn visie openhartig uiteen. Iedereen die vervulling, welzijn en geluk wil bereiken, dient fundamentele menselijke waarden als compassie, vergeving, geduld en tolerantie te cultiveren.Van oudsher richten mensen zich tot een religie om hun menselijke waarden te ontwikkelen. De Dalai Lama begrijpt dat dit tegenwoordig voor velen niet meer opgaat. Hij wil niet alleen de tegenstellingen tussen gelovigen en ongelovigen overbruggen, maar ook die tussen de aanhangers van de verschillende religies. Het tweede deel van het boek gaat over de praktische training van de geest, oefeningen om onze innerlijke waarden te ontwikkelen. De oefeningen zijn geschikt voor iedereen en direct gericht op het omzetten van destructieve emoties in menselijke waarden. Ethiek en menselijke waarden zijn volgens de Dalai Lama de basis voor een vreedzame en rechtvaardige samenleving, waarin iedereen zijn potentieel volledig kan ontwikkelen.

Mijn mening

Afgelopen mei was ik een van de gelukkigen die bij een lezing van de Dalai Lama aanwezig mocht zijn. Vooraf kregen we dit boek uitgedeeld en ik heb het sindsdien af en toe open geslagen. ‘Vrij van religie’ van de Dalai Lama is niet een boek wat je achter elkaar leest, maar gewoon zo af en toe eens een hoofdstuk.

In het boek schrijft de Dalai Lama over hoe we een beter mens kunnen worden, zonder religie nodig te hebben. Want religie is dan wel een houvast, maar een beter mens worden doe je nu eenmaal zelf. Je moet zelf de compassie, vergeving, geduld en tolerantie ontwikkelen, dat doet een religie niet voor jou.

De Dalai Lama beschrijft in ‘Vrij van religie’ aan de hand van korte voorbeelden en zijn eigen ervaringen wat compassie, vergeving, geduld en tolerantie is en hoe je dat kunt bereiken. Dit doe je niet zomaar en daar moet je voor oefenen. Aan het eind van het boek staan daarom een aantal tips (vooral voor meditatie) om dit te bereiken.

‘Vrij van religie’ is een interessant boek en zeker niet alleen voor boeddhisten. Je hoeft geen religie te hebben, of als je die wel hebt, is dat ook geen probleem, om van dit boek te leren. Als je iemand vergeeft, geef je jezelf rust en geduld en tolerantie kunnen we allemaal wel gebruiken, toch? Ik vind het interessant en bewonderenswaardig dat hij zo kan leven, ik denk dat we allemaal wel iets van hem kunnen leren, ook al ben je helemaal niet ge├»nteresseerd in religie.

Eindoordeel

De Dalai Lama schrijft zoals hij is: open, eerlijk, grappig en docerend, maar niet belerend. Het is een boek dat je kunt gebruiken als een soort handboek en er af en toe op terug komen om jezelf te herinneren aan de lessen die de Dalai Lama deelt. Als iedereen 0,5% opsteekt van de wijsheid van de Dalai Lama, zal de wereld er een stuk leuker uit zien, denk ik.

Specificaties

Vrij van religie by Dalai Lama
Published by Asoka
Genres: Religie
Pages: 256
ISBN: 9789056702953

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000026769045,9200000006746162″ name=”vrij van religie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *