Wat te doen met mijn poen?


Bron foto.

Ik heb al eerder een artikel geschreven over Budgettips en dit artikel vloeit daaruit voort.

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk uit je salaris halen, maar hoe doe je dat nou precies? Natuurlijk gaat een deel van je geld op aan vaste lasten, zoals huur of hypotheek, gas/water/licht, telefoonrekening, internet etc. Maar, dan hou je, als het goed is een deel over voor boodschappen en andere levensbehoeften.

Boodschappen.

Hou jij bij wat je per maand uitgeeft aan boodschappen? Als je dat doet, kun je jezelf een budget geven. Bepaal wat je weekbudget is en dan kun je ook je maandbudget bepalen. Het klinkt allemaal heel simpel, maar je kunt zoveel meer uit je geld halen, geloof me! Als je boodschappen doet, probeer dan in het seizoen te koken. Dus, in de winter eet je geen aardbeien, maar mandarijnen. In de zomer eet je geen boerenkool maar eet je veel sla. En ga zo maar door.

Het vergelijken van de prijzen is ook handig. Soms is het gewoon niet handig om de auto te moeten pakken om naar die ene goedkope super te rijden voor een aanbieding, terwijl je lokale supermarkt op loopafstand is. Maar zeker met A-merken (als je die liever gebruikt), loont het om prijzen te vergelijken. Kijk ook eens op internet. Wij bestellen onze koffie voor de Dolce Gusto in Duitsland. Dat scheelt €1 per pak, je moet dan alleen wel 6 pakken in 1 keer kopen. Dit moet je dus incalculeren.

Het is echt niet meer iets om je voor te schamen: de Lidl of de Aldi. Sommige producten van deze supermarkten vind ik veel lekkerder dan de eigen merken van de grotere supermarkten, en ze zijn nog eens goedkoper.

Wat ook een goede tip is om geld op je boodschappen te besparen: een weekmenu. Ja, hoe weet je nou wat je aan het eind van deze week wilt eten? Dan splits je desnoods de week in tweeën! Een weekmenu zorgt er voor dat je geen onnodige boodschappen mee neemt en daarmee geld en voedsel verspilt. Tuurlijk komt het wel eens voor dat je geen zin hebt in dat wat er op je menu staat, maar er staat altijd wel iets anders lekkers op je menu, of anders in je voorraadkast.

Sparen.

Als het mogelijk is, raad ik je aan een deel van je salaris op je spaarrekening te zetten. Misschien heb je daar nu geen doel voor (of wel, die twee weken vakantie, een mooie tas, of misschien een nieuwe vaatwasser?), maar toch is het handig om, zover mogelijk wat te sparen. Op het moment heb ik geen ruimte om te sparen (ja, voor de volgende maand, om mijn rekeningen te kunnen betalen), maar toen ik nog een goed salaris had, zette ik standaard €50-€100 opzij. Ook spaarde ik maandelijks €50 voor mijn pensioen. Je weet immers nooit wat er met je pensioen gebeurd. Dit klinkt misschien saai en waarom zou je je daar nu al mee bezig houden? Nou, ik denk dat je toekomstige zelf je daar heel dankbaar voor zal zijn. Heb je het op je 60e niet nodig? Dan heb je een leuk bedrag om wat leuks te doen.

Leuke dingen doen.

Je wilt natuurlijk wel eens wat leuks doen, maar wat nou als je daar geen budget voor hebt? Je hebt je vaste lasten betaald, je weet wat je boodschappenbudget is en dan is er niets meer over. De hele week thuis zitten is ook niet leuk, dus dan ga je naar buiten.

  • Maak een wandeling in het bos of park. Dit is, zeker in dit seizoen, heerlijk om te doen!
  • Neem een abonnement op de bibliotheek. Ja, dit kost een keer een bepaald bedrag, maar daarvoor kun je een jaar lang boeken lenen. Heerlijk toch?
  • Picknicken! Ik geef het toe, in dit seizoen misschien niet heel geschikt, maar wel heel leuk. Pak in plaats van brood en salades een lekkere soep of warme chocolademelk in en ga gewoon op het strand of in het bos op een bankje zitten, met een vriend of vriendin. Kost je niets extra’s, maar je hebt wel even een uitje.
  • Lezingen. Bibliotheken en boekwinkels hebben geregeld lezingen. Als je mijn blog wat langer volgt, weet je dat ik naar de lezingen van Midas Dekkers en Marc-Marie Huijbregts ben geweest. Natuurlijk is dit bedoeld om ervoor te zorgen dat je het boek koopt, maar niemand die je daartoe dwingt. Je hebt een leuke middag, je hebt een auteur ontmoet en je hoeft niks uit te geven.

Goed, dit waren weer een paar ideeen om je geld te besteden, ook als je niet zoveel geld hebt. Heb je nog tips of wil je bijdragen aan een volgend artikel? Laat het achter bij de comments of stuur me een mailtje!

2 thoughts on “Wat te doen met mijn poen?

  1. Waar wij veel geld mee bespaard hebben toen ik stopte met werken was door alle abonnementen eens goed onder de loep te nemen. De tv-gids ging er als eerste uit, een gratis app op de telefoon voldoet prima. Inmiddels lezen we geen tijdschriften meer en ook de krant is wegbezuinigd. Door Nu.nl of een andere nieuwsapp kunnen we prima op de hoogte blijven.

    1. Dat is zeker een goede tip, Monique! Wij hebben inderdaad ook alles opgezegd, ik koop nu af en toe losse tijdschriften.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *