Dagje weg: Rijksmuseum

Vorige week waren we een dagje in het Rijksmuseum. We hadden nog vrijkaarten en een gewone doordeweekse dag is de beste tijd om het Rijksmuseum te bezoeken, hoewel ze wel zeggen dat het tussen 11.00 uur en 15.00 uur het drukst is.

Ik ben nog nooit in het Rijksmuseum geweest, dus ik had geen idee hoe groot het zou zijn. Man, man, man, wat is het immens groot. Als je binnenkomt in de hal is het eigenlijk al overweldigend. Deze foto maakte ik vanuit het restaurant.

5

Het is wel aan te raden om van tevoren kaartjes te kopen, zo voorkom je dat je daar in de rij moet staan. Er is een (gratis) garderobe waar je je jas en tas kunt afgeven. Wat het Rijksmuseum slim heeft gedaan is het wegbreng-gedeelte en het ophaal-gedeelte van de garderobe te scheiden. Zo sta je nooit in de verkeerde rij. Goed, dat zijn praktische zaken.

Er is veel te bekijken in het Rijksmuseum. Als je er nog nooit bent geweest, zou ik niet aanraden alles in een dag te proppen. Het is veel slenteren, maar aan het eind van de dag kun je ook niets meer opnemen. Ga zeker gelijk als het museum opent, dan heb je geen last van de overweldigende drukte. En ga als eerste naar de ere-gallerij.

Hier volgen een aantal foto’s van de stukken die we gezien hebben. Ik kon wel foto’s blijven maken, maar ja, dan mis je de kunst zelf, dus ik heb echt een selectie gemaakt. Helaas had ik alleen mijn telefoon bij me en de kwaliteit van de foto’s is niet geweldig.

Als eerste dit schild:

1

Bij het Aziatische gedeelte stond dit beeld, prachtig:

2

De architectuur van het Rijksmuseum is al zo mooi, kijk maar naar dit glas-in-lood:

3

Als boekenliefhebber wilde ik heel graag naar de bibliotheek, wat was deze mooi zeg. De bibliotheek deed me heel erg denken aan de bibliotheek in de Tweede Kamer. Die geur ook!

4

Tja, naast de Nachtwacht, stond hier ook een behoorlijke rij voor.

7

Vooral bij de Nachtwacht en de ere-gallerij was het zo druk, dat ik op een gegeven moment het niet meer aankon. Je kunt de schilderijen niet goed zien, dus vandaar mijn aanrader om aan het begin van je bezoek daarnaar toe te lopen. Het café is helaas geen aanrader, weinig keuze en ontzettend duur. Neem daar gewoon een koffie of thee (die was erg lekker) en neem je eigen lunch mee.

Dat was mijn dag in het Rijksmuseum. Ik zal zeker nog een keer terug gaan, ik hou echt van kunst en er is zoveel diversiteit in het Rijksmuseum dat er voor ieder wat wils is.

Ben jij er wel eens geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *