Lezing: Marc-Marie Huijbregts in Paagman Den Haag

Afgelopen zaterdag was Marc-Marie Huijbregts in Paagman Den Haag. Hij presenteerde hier zijn boek ‘In stukjes’, las voor uit dit boek en signeerde na afloop.

Hij begon met de opmerking dat hij een muts op had vanwege allergische reactie op zijn hoofd en dat dat er niet zo prettig uitziet op de foto.

IMG_20141101_112258_Fotor

Het eerste hoofdstuk wat hij voorleest is ‘Babs’. Dit gaat over Barbara Streisand. Ik had het boek al gelezen, maar ik moet zeggen dat het voor een tweede keer, en dan nog voorgelezen door Marc-Marie zelf, eigenlijk nog grappiger is.

IMG_20141101_121041_Fotor

Hierna leest hij een gedeelte uit het hoofdstuk ‘Kerstman’ voor. Hij wil dit niet helemaal voorlezen, aangezien het best een lang hoofdstuk is. Tussendoor vraagt iemand uit het publiek wat er zo bijzonder was aan de schroef die dhr. Sneijders uit had gevonden. Marc-Marie legt uit dat het een soort buisje was, waarbij het schroefdraad aan de binnenkant zit. Het lijkt een beetje op een Ikea schroefje. Het bedrijf van de familie Sneijders bestaat nog steeds.

Na het voorlezen is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Wat is je relatie met Matthijs van Nieuwkerk?

Marc-Marie antwoord dat het inmiddels echt een vriendschap is geworden, hij gaat elke vrijdag na de uitzending uit eten met Matthijs en zijn vrouw om de week af te sluiten. Matthijs is echt een getalenteerde en gepassioneerde man, vindt Marc-Marie. Matthijs warmt altijd zelf het publiek op voor de show, normaal wordt daar iemand voor ingehuurd, maar bij De Wereld Draait Door dus niet.

Marc-Marie komt overigens altijd op het laatste moment aan bij De Wereld Draait Door, hij wil namelijk niet dat hij de gasten voor de uitzending al spreekt, omdat hij dan misschien alle boeiende vragen al gesteld heeft.

IMG_20141101_120350_Fotor

Wat zijn je toekomstplannen?

Nou ik wil best de zondag halen, antwoordt Marc-Marie lachend. Het schrijven vond hij wel bevredigend, dat is wel iets wat hij wil blijven doen, er komt nog wel een deel twee. Marc-Marie is geen ambitieus persoon, hij heeft geen vast doel. Hij tourt nog tot april/mei met zijn theater show. Er komt in het nieuwe theaterseizoen geen nieuwe show, het is best lastig om een show te schrijven, aangezien alles uit hemzelf komt.

Waarom ben je dit boek gaan schrijven?

Marc-Marie had al elf jaar contact met de uitgever. Hij is van nature lui en er was geen vaste deadline dus het boek had geen haast. Het verhaal ‘Babs’ heeft hij voorgelezen in Toomler en dat heeft hem ertoe gezet om meer te gaan schrijven, het is ook een soort inlijsting van zijn ervaringen en herinneringen.

Heb je nog leuke herinneringen aan het programma in Afrika?

Dit komt zeker in het volgende boek! Hij heeft zichzelf een maand lang geweld aan gedaan om daar te blijven, want hij vond het echt niet leuk. Hij zou nooit zeggen dat hij ermee wilde ophouden, want hij voelde zich wel verantwoordelijk voor de rest van de crew. Meneer de Haas was zelf nog nooit in Afrika geweest, hij was ranger in Canada. Zijn verhalen kwamen uit een boek.

Wat is uw grootste inspiratie bron?

Natuurlijk door contact met mensen, maar ook door mezelf af te zonderen. Een inspiratiebron is ook wel de pijn en de moeite met het leven, hoewel dat zo zwaar klinkt. Het omzetten van iets negatiefs naar iets positief, dat het iets wordt waar je voor wilt werken.

Je bent zo goed met kinderen, komt er ook een kinderboek?

Nou ik denk het niet. Hij heeft ooit gezegd dat Annie M.G. Schmidt zijn leven heeft verpest, want hij heeft vroeger het gedicht ‘Vingertje Lik’ uit zijn hoofd moeten leren. Dat kan hij nog steeds opzeggen.

Na het interview kon je je boek laten signeren en ook met Marc-Marie Huijbregts op de foto. De rij was langer als met Midas Dekkers, maar Marc-Marie Huijbregts is blijven signeren tot er niemand meer in de rij stond.

IMG_20141101_130931_Fotor

Wat was het weer leuk zeg! Ik zei het vorige keer al, maar ik zeg het nog een keer, hou de website van Paagman zeker in de gaten voor de agenda, want dit is echt een leuke manier om je favoriete schrijver te ontmoeten. Het is goed georganiseerd, niet massaal en het is in de leukste boekenwinkel van Den Haag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *