De kleine verlossing of de lust van het ontlasten – Midas Dekkers

Midas Dekkers

Vergeleken bij alle aandacht voor koken en eten steekt die voor spijsverteren en poepen schril af. Net alsof al wat naar binnen gaat er nooit meer uit komt. Poep bevindt zich in het verdomhoekje waar eerder de seks huisde. Grootste obstakel bij praten over poep is net als toen bij seks de taal: buiten het vulgaire en medische is er weinig jargon. Maar net zoals seks naast voortplanting vooral het genot dient, is ook de ontlasting een bron van voldoening. Poep is een prachtig, veelzijdig onderwerp dat zowel vanuit de biologie en het milieu als vanuit de geschiedenis en de kunsten benaderd kan worden. Het vergt alleen wel de blik van Midas Dekkers, die als geen ander in staat is om van het onwaarschijnlijkste materiaal (dood en vergankelijkheid, rood haar, bestialiteit) boeken te maken die aan het denken zetten en aan het lachen maken. De kleine verlossing is een uniek boek over een zeer alledaags onderwerp: ‘Met de stoelgang is onze taak volbracht.’

Mijn mening

Kookboeken zijn er genoeg, maar eten als energiebron en daarna poep is eigenlijk veel belangrijker voor een mens. Midas Dekkers legt in ‘De kleine verlossing of de lust van het ontlasten’ waarom poep en het praten daarover vies wordt gevonden. Ook legt hij, aan de hand van de geschiedenis en biologie, uit wat poepen precies is, hoe de mens hier vroeger mee om ging ten opzichte van nu, maar hij verteld ook hoe dieren hiermee om gaan.

Ruim twee weken geleden was ik bij het interview met Midas Dekkers in Paagman, waar hij sprak over dit boek. Ik kreeg daar het boek van mijn vader en heb nu een groot deel van het boek doorgebladerd. Doorgebladerd, want ik heb geprobeerd een groot deel van het boek te lezen, maar ik moet zeggen dat het geen leesboek is. Niet alleen zijn het best lange stukken tekst, sommige onderwerpen worden tot in de detail besproken (en dan juist de vieze details natuurlijk!) en ik werd soms wel een beetje onpasselijk.

Maar dat houdt niet in dat je dit boek niet moet kopen! Integendeel. Het is leerzaam en interessant, want het gaat over biologie en geschiedenis. De schrijfwijze van Midas Dekkers is niet alleen hilarisch, want zijn humor is gortdroog, maar ook boeiend. Ik kan me geen ander onderwerp voorstellen wat de gemiddelde mens vies vindt en wat Midas Dekkers met zijn manier van schrijven nog interessant kan maken. Geen onderdeel slaat hij over, alles wordt ruim besproken en nadat je dit boek hebt gelezen, kun je echt zeggen dat je alles van poep en ontlasten weet. Midas Dekkers heeft gebruik gemaakt van een groot aantal bronnen en dat is echt te merken.

Eindoordeel

Leg het boek gewoon op de wc en lees tijdens het poepen een stuk uit dit boek. Want ja, iedereen doet het, dus waarom er dan niet over praten?

Specificaties

De kleine verlossing of de lust van het ontlasten by Midas Dekkers
Published by Atlas Contact
Genres: Biologie
Pages: 256
ISBN: 9789045026480

[bol_product_links block_id=”bol_544f733fb49d2_selected-products” products=”9200000021756572,9200000021784557″ name=”de kleine verlossing” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *