Lifestyle: Budgettips

Budget tips

Hoe bespaar je als gezin wanneer je van twee salarissen naar een salaris gaat? Je bent gewend aan de beschikbaarheid van geld, maar ineens valt dat weg. Een spaarpotje raakt op en je moet dus gaan bezuinigen. Niet leuk, maar je wilt ook niet in een programma als ‘Een dubbeltje op zijn kant’ eindigen.

Ik heb echt elke aflevering gezien van dat programma en verbaas me regelmatig als mensen voor €1000 of meer aan boodschappen doen per maand. Ik vraag me echt af hoe je dat voor elkaar krijgt. Natuurlijk wil je wel eens wat halen bij de snackbar of bestellen via thuisbezorgd.nl maar het lijkt me niet dat je dit dagelijks doet.  Dan kom ik al gelijk bij het eerste van mijn budgettips.

Kook zelf.

Lijkt behoorlijk voor de hand liggend, maar hoe vaak gebruik jij bijvoorbeeld kant en klare pastasaus, kook je lekker met de maaltijdpakketten van Knorr? Als je het zelf maakt, is het niet alleen goedkoper, je weet precies wat je in een maaltijd stopt. Geen E-nummers, toegevoegde suikers of chemische troep. Gewoon, natuurlijke ingrediënten. En die zijn altijd goedkoper.

Leen niet.

Los eerst je schulden af (als je die hebt), zo snel mogelijk als het kan. Hoe langer je leent, hoe meer rente je betaald. Een geliefde uitspraak in de familie is ‘Als je je geld in het water gooit, krijg je tenminste nog kringen’. Het geld wat je aan rente betaald is namelijk gewoon weggegooid geld. Als je geen lening hebt, neem die ook niet. Je hebt geen geld voor nieuwe dingen, dus moet je het ook niet kopen. Lenen is niet de oplossing, want je hebt ook het geld niet om het terug te betalen. Zo zak je steeds verder weg in de problemen.

Aanbiedingen.

Het lijkt voor de hand liggend, maar probeer eens te koken met aanbiedingen. Andijvie in de aanbieding? Dan eet je stamppot andijvie. Koop ook je Sinterklaaskadootjes eens in juli. Speelgoed lijkt in november en december in de aanbieding te gaan, maar is dat wel zo? Speelgoedwinkels weten dondersgoed dat iedereen in die maanden voor de Sinterklaas en Kerst inkopen doet. Zie je een leuk kadootje voor je moeder, maar is ze niet jarig of is het geen Kerst? Gewoon kopen en bewaren. Kleding kun je natuurlijk ook in de uitverkoop kopen. Ik koop regelmatig nog truien en vesten aan het eind van het seizoen. Als je ervoor zorgt dat je basics inslaat en de modegevoelige items laat liggen, kun je op een makkelijke manier je slag slaan.

Abonnementen.

Ik heb pas mijn abonnement bij T-Mobile opgezegd en ben bij Ziggo abonnee geworden. Ik heb geen nieuwe telefoon nodig dus een SIM only abonnement is een uitkomst. Ik heb nu twee keer zoveel data en belminuten en ben €20 per maand goedkoper uit. Als je dat geld opzij zet, kun je na 2 jaar best een leuke nieuwe telefoon kopen. Dit geldt niet alleen voor je telefonie abonnement. Heb je extra zenders in je pakket die je niet gebruikt, dan kun je dat net zo goed opzeggen. Of heb je snel internet, maar kun je het ook met iets minder snel doen? Scheelt toch weer een paar euro per maand en zo kan het behoorlijk oplopen.

Inzicht.

Wat Annemarie van Gaal ook elke aflevering zegt, krijg inzicht in je financiën. Hou een paar maanden in een Excel bestandje bij wat je uitgeeft. Schrijf alles op! Dan zie je waar je op kunt besparen en wat je wel goed doet. Ben je met z’n tweeën verantwoordelijk? Zorg dan ook dat jullie beiden op de hoogte zijn van alle uitgaven. Pas zo kun je samenwerken om je financiën op orde te krijgen.

Er zijn natuurlijk nog zoveel meer tips om te besparen. Heb jij nog tips? Laat ze achter bij de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *