Dagje weg: Westerbork

Toen we een paar dagen weg waren, zijn we ook naar Westerbork geweest. Niet het meest leuke uitje, maar wel leerzaam en (naar mijn mening) belangrijk om een keer geweest te zijn. Je kunt vooraf naar het Herinneringscentrum, hier kun je een tentoonstelling bekijken en meer informatie krijgen over de Tweede Wereldoorlog. Dit kost €6,50 en vonden we, achteraf gezien, niet echt nodig. Je kunt namelijk ook naar het kampterrein zelf, dit is gratis.

Op de heenweg zijn we gaan lopen, dit is een wandeling van ongeveer 2,5 km. De dag dat wij gingen, was het 29C en we hadden geen horloge om. Je telefoon dien je uit te zetten, vanwege de radiotelescopen daar. Poeh, dat was wel even een rare gewaarwording hoor! Maar goed, de wandeling zelf is prachtig, je loopt namelijk door een bos. Je hoeft niet op te letten of je fout loopt, want er is maar 1 pad van en naar Westerbork.

2014-09-18 11_Fotor

Je kijkt je ogen uit tijdens de wandeling, wat is het daar prachtig. Het is zo stil, je hoort alleen de natuur om je heen, heel rustgevend ook.

2014-09-18 13_Fotor

Als je aankomt bij het Kampterrein, zie je eerst deze monumenten. Hierop staan nummers, aantallen van vrouwen, mannen, kinderen die in Kamp Westerbork aankwamen en weer vertrokken. En hoeveel het overleefd hebben. Wat is dit indrukwekkend zeg.

2014-09-18 14_Fotor

Het stenen-monument is ook heel mooi gemaakt, het zijn 102.000 stenen, die staan voor de 102.000 mensen die de deportatie niet hebben overleefd.

2014-09-18 16_Fotor

Dit is Barak 56, de enige barak die nog over is in Westerbork.

2014-09-18 17_Fotor

Dit is Nationaal Monument Westerbork.

2014-09-18 19_Fotor

Dit is het strafgedeelte van het kamp. Anne Frank heeft hier ook gezeten.

2014-09-18 20_Fotor

Een overzichtsfoto van de ene kant van Kamp Westerbork. Aan de andere kant van de weg lag nog een deel zo groot.

2014-09-18 115_Fotor

Op de terugweg zijn we met de pendelbus gegaan. Je kunt heen en weer met de pendelbus, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen heen of terug met de pendelbus te gaan. Deze rijdt vanaf het Herdenkingscentrum naar het Kamp.

Het is een immense vlakte, Kamp Westerbork. Het is niet voor te stellen hoe mensen hier geleefd hebben en wat ze doorgemaakt hebben. En dat is dan misschien ook een beetje het teleurstellende (hoewel dat niet het juiste woord is!) van Kamp Westerbork. Ik had er meer van verwacht, bijvoorbeeld door reconstructie van de barakken of een ingerichte barak, zodat je een voorstelling krijgt hoe verschrikkelijk het hier was. Ik vond het bijzonder indrukwekkend om hier te zijn en vind dat iedereen dit een keer in zijn leven bezocht moet hebben. Ondanks dat het een prachtige dag was toen wij er waren, heb ik toch regelmatig met kippenvel rondgelopen. Het blijft iets wat we moeten blijven herdenken en herinneren, want zoiets mag echt niet meer gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *