Lifestyle: positief leven

Foto van Holly Victoria Norval

Je stapt met het verkeerde been uit je bed, alles lijkt mis te gaan, je vergeet je paraplu thuis en komt in een stortbui terecht, je mist de tram, je fietsband is lek, je avondeten is bedorven. Je wilt eigenlijk het liefste onder de deken kruipen en deze dag compleet vergeten.

Soms heb je van die dagen dat je er doorheen zit. Hopelijk komen ze niet al te vaak voor, maar om elke dag iets positiefs te doen, al is het maar klein, heb ik hier een paar tips voor jullie om toch een positief leven te leiden.

Dankbaarheidsdagboek.

Deze ken je misschien al, maar het blijft een mooi ding. Koop een mooi notitieboekje of versier een boekje wat je al in huis hebt. Het fijnste is om een apart notitieboekje hiervoor te gebruiken, dat maakt het echt speciaal. Schrijf elke avond, voor je naar bed gaat, een top 3 of top 5 van dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn, een onverwachts kaartje of whatsappje van iemand, een lekker gebakje of lekkere lunch die je hebt gegeten of misschien ben je wel dankbaar voor die fijne aflevering van je favo serie op Netflix. Het maakt niet uit, want het doel hiervan is om terug te kijken op de dag en te zien dat je genoeg fijne dingen hebt in je leven om dankbaar voor te zijn.

Wees trots op jezelf.

Ik combineer mijn dankbaarheidsdagboek met een tip die ik kreeg van mijn Personal Coach toen ik een burnout had. Schrijf elke avond op waar je trots op bent. Toen ik nog een burnout had, was dat vaak een lijstje van 3 punten, waar ik nog moeite mee had. Ik begon meestal met ‘Ik ben trots dat ik vandaag mijn bed uit ben gekomen’. Gewoon iets heel simpels, maar dat was vaak al moeilijk genoeg. Dus begin gewoon eenvoudig met iets zoals ‘Ik ben trots dat ik vandaag lekker heb gekookt’ of ‘Ik ben trots dat ik vandaag het huis heb opgeruimd’. Je zult zien, als je dit een aantal dagen of weken doet, dat het dan steeds makkelijker wordt.

Ga naar buiten!

Dit is echt iets waar ik zelf nog elke week aan moet werken en zeker als je werkloos bent of een burnout hebt, dan is dit de moeilijkste. Ga naar buiten. Want echt, de zon (als die schijnt) vrolijkt je echt wel op. Ga wandelen, of als je dat moeilijk vindt, ga eens boodschappen doen in een andere wijk. Bij mij is het helemaal makkelijk qua boodschappen doen, want ik hoef maar naar beneden te lopen en daar is de supermarkt al. Maar soms ga ik naar een andere supermarkt, dan ben je toch wat langer onderweg en ben je eruit. Dit vrolijkt je echt wel op.

Doe wat voor een ander.

Dit hoeft echt helemaal niet duur te zijn of veel moeite te kosten. Stuur die ene vriendin die je al even niet hebt gesproken gewoon een leuk whatsappje of kaartje. Glimlach naar de kassajuffrouw in de supermarkt, sta op voor iemand in de tram, houdt de deur open als er iemand achter je aan komt, groet een vreemde op straat. Beleefdheid is in deze tijd niet meer vanzelfsprekend (ik klink nu echt als een oud wijf, maar soms verbaas ik me erover hoe onvriendelijk de mensen zijn, niet alleen jongeren, ouderen kunnen er ook wat van!) en als je beleefd bent naar een vreemde, krijg je echt wel een glimlach terug. Probeer het maar eens.

Schrijf van je af.

Ik las toevallig vandaag op de kalender van de Flow dat je je negatieve gedachten op papier moet zetten en in de prullenbak moet gooien. Zo gooi je ze letterlijk en figuurlijk weg. Mijn manier is om gewoon te schrijven. Niet alleen over datgene wat me op dat moment dwars zit, maar gewoon alles. Als je eenmaal bezig bent, kun je lekker alles van je af schrijven. Niemand die er iets over vindt, want niemand die het leest. Lees het zelf ook niet terug, want je gaat een mening over jezelf vormen en dat wil je juist niet. Schrijf maar gewoon zonder doel. Heerlijk.

Laat het los.

Soms is het gewoon beter om alles los te laten. Kruip onder die deken, eet een zak chips leeg en kijk die huilfilm voor de honderdste keer. Als je je niet zo druk maakt om je rotbui, is ie sneller over! Geloof me. Soms verdien je het om een dagje niet lekker in je vel te zitten en dan gaat morgen echt alles beter.

Zo, dat waren mijn tips! Ben jij van plan hier iets mee te gaan doen? Of heb je nog tips om je leven positiever te maken? Laat het achter bij de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *