Reisgids voor de frontlijn – Arnold Karskens

reisgids voor de frontlijn

Wat doe je als op een vakantieterras plots de kogels om je oren vliegen? Als je ’s morgens wakker wordt en buiten je hotel een oorlog woedt? Of als een terrorist op je hotelkamer klopt?

Geweld kan de moderne reiziger overal treffen. Op een trektocht door Azië of een safari in Afrika, maar ook tijdens een vakantie aan de Middellandse Zee.

In dit overlevingshandboek geeft Arnold Karskens talloze handige tips en lessen om uit benarde situaties in het buitenland te geraken. Van een goede voorbereiding, via het herkennen van wapens en het reizen door een conflictgebied, eerste hulp bij oorlogsgewonden, tot wat te doen bij een gijzeling of ontvoering.

Mijn mening

‘Reisgids voor de frontlijn’ van Arnold Karskens is een overlevingsboek. Niet alleen voor journalisten in een land waar oorlog heerst, maar ook voor de gewone toerist die ineens in een onrustige situatie terecht komt. In het boek wordt alles, maar dan ook alles wat met onveilige situaties te maken heeft, genoemd. Van verschillende soorten wapens, tanks, gevechtsvliegtuigen, maar ook hoe je om moet gaan met corruptie, hoe je moet overleven, je kunt het zo gek nog niet bedenken of het staat in dit boek.

Alles wordt uitgebreid geschreven en Arnold Karskens geeft ook diverse tips wat betreft voorbereiding, websites, contact met officiele en niet-officiele instanties, hotels ter plaatse en wat te doen als je aangevallen wordt. Hij draagt voorbeelden aan, heeft tips van collega-journalisten en geeft overlevingslessen. Ook heeft hij Floortje Dessing gevraagd om een hoofdstuk over haar twintig jaar ervaring als wereldreiziger te schrijven.

Het lijkt in eerste instantie een raar boek om als ‘gewone’ burger te lezen, zeker als je alleen maar naar veilige landen reist, maar toch staan er tips in die voor iedereen handig zijn om te weten. En dan nog, zelfs in Europa zijn er terroristische aanslagen gepleegd, denk aan Londen en Madrid, dus echt veilig ben je nergens. Als je onvoorbereid op reis gaat en een verkeerde beslissing maakt, dan kan het alsnog fout aflopen. Deze situaties noemt Arnold Karskens ook in het boek en zo heb je als gewone reiziger nog steeds wat aan het boek. Hij schrijft duidelijk en je kunt goed merken dat hij veel ervaring heeft opgedaan in oorlogssituaties.

Ook noemt hij diverse voorbeelden waarbij dingen fout zijn gegaan en waar hij een les uit geleerd heeft. Oorlog is geen fijne situatie, maar wel de werkelijkheid en de situatie waarin sommige journalisten werken. Het is heftig om te lezen en het roept zeker meer respect op voor de mensen die in oorlogsgebieden werken.

Eindoordeel

Als je ‘Reisgids voor de frontlijn’ hebt gelezen, dan denk ik dat je zeker een goede voorbereiding hebt getroffen voor als je naar een onstabiel land vertrekt.

Specificaties

Reisgids voor de frontlijn by Arnold Karskens
Published by Prometheus
Genres: Journalistiek
Pages: 400
ISBN: 9789044625998

[bol_product_links block_id=”bol_543136dd10c10_selected-products” products=”9200000022070866″ name=”reisgids voor de frontlijn” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *