Wat nooit is verteld – Elliot Perlman

wat nooit is verteld

In ‘Wat nooit is verteld’ probeert de jonge Afro-Amerikaan Lamont Williams iets van zijn leven te maken, Henryk Mandelbrot overleefde de Holocaust en beleeft opnieuw het verleden op zijn sterfbed en Adam Zignelik, een docent geschiedenis, vecht voor zijn carrière en grote liefde. De drie levens komen samen in een groots verhaal over liefde, schuld, geheugen en onverwacht heldendom.

Mijn mening

Elliot Perlman’s ‘Wat nooit is verteld’ heeft twee hoofdpersonen, namelijk Adam Zignelik en Lamont Williams. Lamont Williams is een jonge Afro-Amerikaan, die net uit de gevangenis komt, voor een misdrijf waar hij eigenlijk niet schuldig aan is. Hij krijgt een baantje als schoonmaker in een ziekenhuis en ontmoet daar een oude man die de Holocaust heeft overleeft.
Adam Zignelik is een docent Geschiedenis, wiens relatie en carriere vastlopen. Hij krijgt van een vriend een tip om uit te zoeken of Afro-Amerikanen mee gedaan hebben in de Tweede Wereldoorlog. Dit blijkt het onderzoek van zijn leven te zijn.

Deze twee hoofdpersonen lijken niks met elkaar te maken te hebben, maar toch komen ze aan het eind van het verhaal bij elkaar. ‘Wat nooit is verteld’ verteld het verhaal van de overlevenden van de Holocaust, hun verhalen en de gruwelijkheden die zo verteld worden dat je er bijna bij bent. Ik heb geregeld met ingehouden adem en tranen in mijn ogen dit boek gelezen. De rauwheid, de geschiedenis, het verhaal wat eigenlijk fictie is, maar ook weer non-fictie, is echt heel indrukwekkend. ‘Wat nooit is verteld’ is geen boek wat je even ontspannen leest, maar wat je, als je er eenmaal inzit, niet meer loslaat. De vele karakters en uitleg over hen dienen uiteindelijk het doel, namelijk waarom Lamont en Adam aan het einde van het boek samen komen.

Je krijgt een band met alle karakters, niet alleen met de twee hoofdpersonen. Lamont is die lieve jongen die altijd maar over zich heen laat lopen en die eigenlijk het liefst onzichtbaar zijn werk wil doen. De band die Lamont opbouwt met de oude heer, die hem een geschiedenis verteld die hij nooit heeft gehoord, is mooi.
Adam, met wie je op onderzoek uit gaat, waarvan je wilt dat hij met dit onderzoek het succes van zijn vader evenaart, is iemand die je wilt steunen, naast hem zou willen staan om te helpen met zijn onderzoek.

Eindoordeel

‘Wat nooit is verteld’ is geen makkelijk boek, en ook geen vrolijk boek, maar wel een boek wat je gelezen moet hebben.

Specificaties

Wat nooit is verteld by Elliot Perlman
Published by Nieuw Amsterdam
Genres: Roman
Pages: 592
ISBN: 9789046814871

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_543141dfe37e4_selected-products” products=”9200000022664700,9200000015354773″ name=”wat nooit is verteld” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *